Ілюстрація REUTERS

Генеральний директор Російської ради з міжнародних справ Андрій Кортунов, який є одним з ініціаторів скандального мюнхенського "мирного плану" щодо конфлікту на Донбасі, заявив, що не варто бачити в цьому документі "зловісні політичні задуми" і "мюнхенську змову".

Читайте такожЗеленський виступивши на Мюнхенській конференції з безпеки: головні заяви (фоторепортаж)

Про це він розповів у коментарі Deutsche Welle.

Кортунов розповів, що ініціаторами цього документа були Російська рада з міжнародних справ, яку він очолює, європейський аналітичний центр European Leadership Network і американська організація Nuclear Threat Initiative.

"Зрозуміло, що цей документ подобається не всім, але мені здається, що неправильно бачити в ньому якісь зловісні політичні задуми, як це визначили в апараті Порошенка - як мюнхенська змова. Я хочу підкреслити, що політика - це мистецтво можливого, як казав Бісмарк, і автори цього документа виходили з того, що можливо сьогодні", - зазначив Кортунов.

Щодо пункту цього документа про початок національного діалогу про українську ідентичність, в тому числі з Росією, він додав, що це було б корисно для України.

"Україна є дуже плюралістичним суспільством і для неї такий діалог був би корисний. Що стосується участі інших країн-сусідів - це питання до українського керівництва, наскільки воно готове до такого діалогу", - сказав він.

Як повідомлялося, 14 лютого на сайті Мюнхенській конференції з питань безпеки з'явився документ, який пізніше був видалений, але зараз він знову доступний.

В документі зазначалося, що його підписали голова конференції з безпеки Вольфганг Ішінгер і колишній міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов. Також було сказано, що підписантами були троє українських експертів Василь Філіпчук, Олександр Чалий та Олексій Семеній.

В документі не йшлося про військову агресію Росії проти України і про окупацію українських територій. Документом передбачалися поступова відміна західними країнами санкцій проти Росії при покроковому виконанні Мінських угод і початок всеосяжного діалогу в Україні щодо національної ідентичності, який враховував б позиції Росії, Угорщини та Польщі.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що оприлюднений в Мюнхені документ «посилення безпеки в Україні» не є офіційним і суперечить офіційній позиції України.