Зеленському не подобається, коли Трамп називає Україну корумпованою / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський під час Мюнхенської конференції з безпеки висловився щодо горезвісної телефонної розмови з лідером США Дональдом Трампом. Останній називав цей епізод «ідеальним». А український президент під час інтерв’ю CNN сказав, що готовий до нового дзвінка.

Але він також твердо відкинув твердження Трампа про те, що Україна – корумпована країна.

Читайте такожWashington Post: Україна не така корумпована, як каже Трамп

Відео дня

«Під час моєї зустрічі з президентом Трампом він сказав, що в попередні роки Україна була дуже корумпованою країною. Я був чесним з ним і сказав, що ми боремося з корупцією. Боремося кожного дня. Але будь ласка, припиніть говорити, що Україна – корумпована країна. Тому що відтепер це не правда», - цитує слова Зеленського CNN.

На думку експерта з національної безпеки Саманти Виноград, яка була членом Ради національної безпеки США в адміністрації Барака Обами, український президент відкинув твердження американського лідера заради покращення іміджу своєї країни в очах інвесторів.

«Гадаю, президент Зеленський намагається розібратися з проблемою в сфері піару. Тавро корумпованої країни може відлякати іноземні інвестиції й іноземну допомогу. І саме тому Зеленський використав частину свого інтерв’ю для того, щоб спробувати реабілітувати український імідж», - сказала експерт.

Вона додала, що в України справді є серйозні проблеми з хабарництвом. Але було б не справедливо стверджувати, що Київ нічого з цим не робить.

Читайте такожЗеленський хоче почати відносини з Трампом "з чистого аркуша"

«Зеленський має рацію, коли каже, що Україна демонструє прогрес у антикорупційних заходах. МВФ і американські експерти, якщо відставити президента Трампа в бік, погоджуються з цим твердженням. На додачу до спроби покращити українській імідж як місця, де можна безпечно вести бізнес, Зеленський також говорив про проблему миру. Пізніше у своєму інтерв’ю він також говорив про конфлікт з Росією, який досі триває. Зеленський в вів передвиборчу кампанію, обіцяючи закінчити цю війну. Але йому не вдалося досягти успіху. І ослаблення американської підтримки, зокрема блокування військової допомоги США, ускладнює завдання для України із самозахисту. А також скорочує можливості Зеленського на переговорах з Володимиром Путіним», - пояснила Виноград.