За словами Пристайка, оціночна місія не вимагає рішення Ради безпеки ООН / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що запропонував керівництву Організації Об'єднаних Націй надіслати на Донбас оціночну місію щодо вивчення питання можливості розгортання миротворців.

Читайте такожПристайко в ООН порушить питання введення миротворців на всій території окупованого ДонбасуПро це глава МЗС сказав в інтерв'ю на телеканалі «Україна 24».

Глава МЗС нагадав, що минулого тижня у Нью-Йорку провів зустрічі з генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеррешем і головою 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН Тіджані Мухаммадом-Банде.

Відео дня

«Я зустрівся з керівництвом ООН, і на кожній зустрічі казав, що… я не хотів би цього, але, напевно, підійде питання до того, коли впремося у неможливість виконання Мінську (Мінських угод - УНІАН) так, як він прописаний, і, напевно, нам прийдеться до вас звертатися щодо заснування місії. Надішліть, будь ласка, оціночну місію, яка не вимагає рішення Ради безпеки ООН, не передбачає вето будь-кого завгодно, надішліть - нехай ці люди поїдуть і вам пояснять: можливо це чи неможливо», - заявив Пристайко.

Він зауважив, що місія має зрозуміти, що лінія розмежування на сході України має довжину близько 400 км, а сама окупована територія Донбасу - це сотні кілометрів у глибину регіону.

Також він додав, що на діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у рік витрачається понад 40% бюджету Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Пристайко зауважив, що треба з'ясувати, чи готові в ООН йти на великі витрати заради миротворців. «Чи готові нації нести ці витрати? Це якраз ми ведемо (розмови – УНІАН) з окремими націями, і говоримо: колеги, ви готові до того, щоб допомогти, якщо є ця місія, і нам прийдеться це робити? Крім вашого рішення, чи є ресурс, фінансовий, людський, щоб умовні непальські солдати у блакитних шоломах стали на території?» - сказав Пристайко.