Турчинову у 2014 році не вдалося поговорити з Путіним / фото УНІАН

Колишній спікер Ради нацбезпеки і оборони, у 2014 році виконувач обов'язків президента України, Олександр Турчинов розповів, як намагався вийти на контакт з главою Кремля під час захоплення Криму.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Крим.Реалії".

Турчинов також нагадав про дзвінок з Держдуми РФ - з ним зв'язувався її спікер Сергій Наришкін. Під час розмови з ним екс-секретар Радбезу пішов на блеф.

Відео дня

"Пішли погрози, що якщо будуть гинути російськомовні, росіяни, то вони нас, як військових злочинців там будуть шукати по всьому світу. Я йому сказав, що "ви знаєте, ви вже є військовий злочинець. Ви започаткували проти держави, яка підписала з вами мирну угоду, неоголошену війну. Ви вже військовий злочинець. І у вас немає ніяких підстав для перебування на території...". На це він мені сказав, що "будуть підстави", - розповів Турчинов.

Читайте такожКулеба назвавши повернення Криму пріоритетом на посаді глави МЗС

Під час другої розмови з Наришкіним Турчинов намагався виграти час.

"Російський Генштаб дав ультиматум нашим кримським підрозділам, які не зрадили присяги - вони повинні до 12-ї години ночі скласти зброю. Мені треба було виграти час будь-яким шляхом. Тому, робити нічого, я спробував зателефонувати Путіну по спецзв'язку в Кремль... Мені кажуть, що він не буде з вами говорити, ви нелегітимний. Ну, Наришкін значить, як спікер. Залишається дві години до ультиматуму. Я тоді йому сказав, що я попереджаю, вони (українські військові у Криму - ред.) отримали команду стріляти на ураження. Я інформую всі посольства про те, що Росія готує штурм українських військових частин. Вся кров за цей штурм буде лежати на вас. І, в результаті, вони (російські військові - ред.) не пішли на штурм", - розповів Турчинов.

Читайте також"Крим – це Україна": держсекретар США нагадав Росії, чий півострів

За його словами, такий блеф дав час українським військовим провести мобілізацію, озброїти армію, підготувати сили і засоби для відкидання російської атаки, яку очікували вже з півночі і сходу.

Як повідомляв УНІАН, в Україні 26 лютого відзначали День опору російській окупації Криму. В цей день в 2014 році перед будівлею Верховної Ради Автономної Республіки Крим відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальників протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство".