Рада може провести позачергове засідання / фото УНІАН

Заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук наголошує на необхідності проведення позачергового засідання Верховної Ради для спрямування коштів на закупівлю засобів індивідуального захисту до поповнення держрезерву.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Кравчук зазначила, що змін у календарному плані роботи ВР поки що не буде.

Відео дня

"Депутати засідатимуть у сесійній залі. Так, масові заходи, в яких запланована участь 200 і більше людей, заборонені. Але в розпорядженні Кабміну є важливий виняток. "Крім випадків, коли це події державної необхідності". І це саме той випадок", - написала вона.

Депутат додала: "Як мінімум, ми маємо зібратися на позачергове засідання, щоби була змога спрямувати 100 млн грн з держбюджету на закупівлю засобів індивідуального захисту для поповнення держрезерву. Це рішення може ухвалити тільки Верховна Рада".

Читайте такожПрезидент Литви переніс візит до України через коронавірус

Парламентарій нагадала, що Верховна Рада працюватиме зі "значними обмеженнями", оскільки голова ВР підписав відповідне розпорядження.

"Тимчасово обмежено доступ до приміщень парламенту. Туди зможуть потрапити лише народні депутати, працівники апарату та помічники, які працюють на постійній основі. Засідання комітетів та комісій проводитимуться винятково в адміністративних будинках ВРУ. Гості, запрошені на ці засідання, братимуть участь у них у режимі відеоконференції", - зазначила Кравчук.

Крім того, призупиняється особистий прийом громадян народними депутатами в приміщеннях парламенту.

"Втім, тут є важливе уточнення. Заборонити депутату проводити прийом в особистій приймальні ми не можемо, але кількість громадян в такому випадку має бути обмежена", - зазначила заступник голови фракції.

Також скасовуються службові відрядження по Україні, а міжнародні контакти обмежуються електронними засобами комунікації.

"Тепер щодо журналістів. Розглядалися кілька варіантів щодо присутності представників ЗМІ у Верховній Раді. І я вдячна Дмитру Разумкову за те, що він підтримав ідею допустити журналістів хоча б до прес-центру на третьому поверсі в будинку на Грушевського, 5. Поки що кулуари закриваються", - написала Кравчук.

Про додаткові умови акредитації найближчим часом повідомить прес-служба ВР, зазначила вона.

Читайте такожВ Україні закриють близько 70% пунктів пропуску, їх список уточнюється - Кабмін

При цьому Кравчук закликала представників ЗМІ поставитися до обмежень з розумінням.

"Ми не зможемо пустити до прес-центру всіх бажаючих. Від себе особисто додам, що обіцяю проводити включення, давати коментарі й максимально полегшити роботу ЗМІ в цих умовах", - написала депутат.

Також Кравчук нагадала, що обмеження діятимуть до 3 квітня, але керівництво парламенту "стежитиме за ситуацією і ухвалюватиме рішення залежно від того, як вона змінюватиметься".

Водночас парламентарій вважає, що настав час подумати над законодавчим закріпленням дистанційних форматів роботи державних органів влади.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 12 березня, голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження "Про додаткові заходи із попередження виникнення гострої респіраторної хвороби", яким до 3 квітня обмежив допуск у будівлі парламенту усіх, крім депутатів, їх помічників та працівників апарату.