REUTERS

Про це йдеться у спільній заяві співголів Комітету Андрея Пленковича і Остапа Семерака з нагоди річниці одночасної ратифікації угоди Верховною Радою і Європарламентом.

Парламентський комітет асоціації також закликав країни Євросоюзу посилити двосторонню допомогу Україні.

Читайте такожВ Раді здивовані спробою Квіташвілі перекласти відповідальність за відсутність реформ на нардепів

Відео дня

"Ми цінуємо допомогу Європейської комісії та держав-членів ЄС українській владі у проведенні проєвропейських реформ. Прогрес вже були досягнуто, і ми підкреслюємо, зокрема, прийняття в першому читанні поправок до Конституції України щодо децентралізації і реформи національної поліції", - йдеться у заяві.

Крім того, відзначено прогрес у виконанні Україною вимог для запровадження безвізового режиму з ЄС.

"Ми вітаємо прогрес України у виконанні Плану дій з лібералізації візового режиму і висловлюємо надію, що Європейська комісія надасть до кінця року позитивні рекомендації, відкриваючи шлях для надання безвізового режиму для України", - наголошується у заяві.

Крім того, Комітет закликав уникнути проведення виборів на тимчасово-окупованих територіях.

"Ми вітаємо нещодавнє рішення Європейського парламенту відправити місію зі спостереження за місцевими виборами, що відбудуться в Україні 25 жовтня. У цьому контексті ми закликаємо уникати будь-які спроби провести вибори на тимчасово неконтрольованих територіях в порушення українських законів", - наголошується у документі.

Вони також закликали країни ЄС, які ще не ратифікували угоду з Україною, вжити всіх необхідних заходів для якомога швидшого завершення необхідних процедур.

Комітет також висловив підтримку вступу в дію з 1 січня 2016 року угоди про всеосяжну зону вільної торгівлі.

"Повне застосування Угоди про асоціацію принесе відчутну користь всім українським громадянам", - наголошується у документі.

"Ми повністю усвідомлюємо, що повна реалізація угоди вимагає як політичної волі, так і здатності чинити опір зовнішньому тиску, який спрямований на те, щоб ще раз затримати цей процес. Тому зараз, як ніколи, дуже важливо стояти разом і продовжувати перетворювати слова солідарності в конкретні дії", - резюмується у документі.