Голова ЦВК відповів пані Клінтон

Про це УНІАН повідомили у Відділі взаємодії із ЗМІ Секретаріату ЦВК.

Зокрема, у повідомленні зазначається, що у засобах масової інформації і серед офіційних спостерігачів тиражується думка, за якою Центральна виборча комісія у виборчому процесі нібито проводить закриті засідання і наради, куди не запрошуються, зокрема, представники політичних партій – суб’єктів виборчого процесу і спостерігачі.

«Мені невідомі причини формування цієї думки, хоча можу припустити, що дехто робить відповідні припущення, виходячи із суб’єктивного розуміння особливостей робити Комісії, - заявив з цього приводу голова ЦВК. - Хочу зазначити, що переважна більшість питань, які розглядає ЦВК на своїх засіданнях, мають очевидний характер і об’єктивно не потребують реальних обговорень. Дискусійність інших питань засвідчується їх обговоренням, іноді гострим, на засіданнях або різним голосуванням членів ЦВК».

Відео дня

«Додам, що, як відомо, нинішній персональний склад Комісії, згідно з чинним законодавством, формувався за відповідної участі різних політичних партій, які були і залишаються опонентами у політичному процесі, - підкреслив В.Шаповал. -- Очевидно, що об’єктивному коментатору важко було б передбачити, що різні члени ЦВК можуть погодитися на закритий режим роботи. Це суперечило б елементарній логіці».

«Як висновок, категорично не сприймаю констатації щодо якихось попередніх і закритих засідань ЦВК. Сказане, однак, не заперечує позитивну оцінку з боку Комісії зусиль представників ЗМІ, міжнародних та вітчизняних спостерігачів та інших осіб, які так або інакше офіційно причетні до організації і проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року», - заявив голова ЦВК.

Також В.Шаповал зауважив, що Центральна виборча комісія була і залишається відкритою для дискусій з будь-яких питань її внутрішньої роботи, але потребує об’єктивної оцінки цієї роботи. Такої ж оцінки потребує весь виборчий процес, який сьогодні відбувається в Україні.

На цю тему: Ештон і Клінтон закликали українську владу провести вільні вибори

Як повідомляв УНІАН, 24 жовтня Державний секретар США Гілларі Клінтон та верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон закликали українську владу провести вільні вибори, наголосивши, що вони стануть іспитом для країни.

Про це Г.Клінтон і К.Ештон написали у своїй статті, опублікованій в американській газеті «New York Times».

Автори статті, зокрема, зазначили, що на даний момент є деякі тривожні тенденції, що підтверджуються останніми проміжними доповідями місії зі спостереження за виборами Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

«Ми стурбовані повідомленнями про використання адміністративного ресурсу на користь правлячої партії та кандидатів від правлячої партії, а також труднощами, з якими стикаються українські ЗМІ. Крім того, ми стурбовані продовженням практики проведення Центральною виборчою комісією своїх засідань у закритому режимі та відсутністю представників деяких політичних партій в окружних і дільничних виборчих комісіях», - написали Г.Клінтон і К.Ештон.