Україна має намір за відсутності прогресу в переговорах з Киргизією в рамках розгляду заявки на вступ в Світову організацію торгівлі наполягати на праві більшості в Робочій групі.

Про це УНІАН заявив міністр економки Арсеній ЯЦЕНЮК.

Тим часом, він зазначив, що даний варіант можливий у разі ухвалення Верховною Радою необхідного пакета законопроектів. Міністр також підкреслив, що Україна продовжуватиме переговори з Киргизією.

Відео дня

А.ЯЦЕНЮК вважає, що вимоги киргизької сторони про відкриття українського ринку для безмитного імпорту продукції АПК “не мають підтвердження”, оскільки можливості Киргизії із забезпечення власного внутрішнього ринку даною продукцією становлять 40%.

«Про який експорт в Україну може йтися?», – сказав А.ЯЦЕНЮК.

Тим часом, за словами міністра, між Киргизією і Україною вже діє угода про зону вільної торгівлі, яка дозволяє здійснювати безмитну торгівлю продукцією АПК.

Як повідомляв УНІАН, на початку червня в ході чергового засідання робочої групи зі вступу України в СОТ, що проходило в Женеві, Киргизія висунула вимогу знизити імпортні мита на аграрну продукцію. При цьому Киргизія погодилася винести за рамки переговорів питання про виплату боргу Україною у розмірі 27 млн. дол.

Довідка УНІАН. Двосторонні переговори з країнами-членами Робочої групи з розгляду заявки України на вступ у СОТ було розпочато в 1997 році.

Зараз Україні залишилося підписати протоколи про взаємний доступ на ринки товарів і послуг з Киргизією і Тайванем. 31 травня ц.р. в Женеві Україна і Китайський Тайпей (Тайвань) парафували доповнення за тарифними зобов`язаннями до двостороннього договору зі взаємного доступу на ринки товарів і послуг в рамках вступу України у СОТ.

Світова організація торгівлі, яка замінила GATT, була створена в 1993 році на Уругвайському раунді переговорів про тарифи, що почалися в 1946 році.

Нині до складу СОТ входять 150 держав. Останнім, в грудні 2005 року, у СОТ увійшло Королівство Тонга (ратифікація має пройти в червні 2006 року).