REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у проекті резолюції, яка буде винесена на голосування в Європейському парламенту у четвер.

Європарламент «вважає, що єдина життєздатна відповідь на погрози Росії для ЄС – стояти разом і говорити в один голос. (ЄП) вважає, що ЄС повинен переглянути свої відносини з Росією, відмовитися від концепції стратегічного партнерства і знайти новий уніфікований підхід”, - йдеться у проекті резолюції.

Водночас ЄП має намір заявити про підтримку обмежувальним заходам ЄС, ухвалених проти Росії через російську агресію. 

Відео дня

Читайте такожЄвропарламент голосуватиме завтра щодо осуду Росії за «гібридну» війну проти України

„(ЄП) вважає, що будь-які санкції повинні бути розроблені таким чином, щоб пов’язані з Кремлем компанії не могли їх уникнути; (ЄП) закликає ЄС уважно стежити за такими формами економічного співробітництва як акціонерний капітал та спільні підприємства”, - говориться в проекті документу.

Крім того, Європарламент може закликати держави-члени та Європейську дипломатичну службу виробити чіткий набір критеріїв, які у разі виконання зможуть „запобігти прийняттю нових обмежувальних заходів проти Росії або скасувати попередні”. 

„(ЄП) вважає, що ці критерії повинні включати: повне виведення російських військ і найманців з території України; припинення поставок терористам зброї та техніки; абсолютне дотримання Росією режиму припинення вогню; встановлення ефективного міжнародного контролю та перевірки режиму припинення вогню; відновлення контролю України на всій її території”, - йдеться в проекті 

Читайте такожСенат США розгляне проект закону про надання Україні зброї та нові санкції проти Росії

Більше того, ЄП планує закликати Європейську Раду та держави-члени не розглядати питання про скасування будь-яких санкцій проти РФ до виконання нею цих умов і бути готовими запровадити нові санкції за будь-які дії Росії, що можуть порушити угоду про припинення вогню або призвести до подальшої ескалації напруженості в Україні.

Європарламент також нагадає, що обмежувальні заходи, ухвалені ЄС, прямо пов`язані з порушенням Росією міжнародного права через незаконне приєднання Криму та дестабілізацію ситуації в Україні, тоді як торговельні заходи, застосовані Росією, в тому числі проти України та інших країн «Східного партнерства», є необґрунтованими. 

„(ЄП) закликає ЄС розглянути можливість виключення Росії з цивільного ядерного співробітництва та системи Swift”, - сказано у проекті резолюції.