Міністр оборони України Олексій Резніков заговорив про необхідність внести зміни до Конституції й дозволити розміщувати в країні іноземні військові бази. Адже нормою української Конституції не допускається розташування іноземних військових баз на території країни. І тут треба зрозуміти, що в Конституції це положення з’явилося на початку дев’яностих років винятково стосовно бази Чорноморського флоту РФ, для того, аби унеможливити присутність ЧФ в Україні. Лише в якості компенсації за газ було дозволено тимчасове розміщення до 2017 року. Але, внаслідок Харківських домовленостей, цей термін було продовжено до 2042 року…

Саме розташування бази – це кілька місяців для того, аби просто позначити на карті, де буде розгортатися база, визначитися, де саме вона буде

В 90-х роках не було визначено, що Україна буде інтегруватися до НАТО. На той час Україні потрібно було вийти з орбіти впливу Росії. Це було головне. І тому були натяки на нейтральний статус взамін на позбуття ядерної зброї за рахунок отримання гарантій за Будапештським меморандумом.

Відео дня

Зараз ситуація докорінно змінилася! Ми практично за півроку до НАТО. Північноатлантичний Альянс - це організація, яка об’єднує свої сили, тому присутність цих сил на території України є не те, що вкрай необхідною, але вона є природньою. НАТО не може відповідати за якусь країну, якщо на її території немає сил Альянсу. Тобто бази НАТО на території країн-членів Альянсу – це практично звичайна справа.

Щодо того, які саме бази це мають бути, тут все залежить від стратегічної концепції НАТО, тобто намірів Альянсу стосовно стримування Росії, намірів щодо присутності у Чорноморському басейні.

По-перше, Україні була б цікавою присутність баз, діяльність яких пов’ язана з протиракетною обороною. А НАТО було б цікаво мати точку, яка б посилювала протиракетну, протиповітряну оборону усього блоку. По-друге, швидше за все, в цьому контексті потрібні логістичні центри, бази для танкових військ, піхоти.

Скільки їх буде? Це буде залежати зокрема від того, яким чином обладнана територія України. Розв’язувати це питання варто на етапі ратифікації протоколу про вступ України до НАТО. Так само паралельно вирішувати, які ж сили потрібні Україні та НАТО, аби вони були присутні на нашій території.

Строки появи таких баз теж будуть різними для кожного виду діяльності, для кожного виду озброєнь. Є строк проміжної готовності та остаточної готовності. Саме розташування бази – це кілька місяців для того, аби просто позначити на карті, де буде розгортатися база, визначитися, де саме вона буде. А потім починається справжня робота по обладнанню бази, по перекиданню туди сил. І вже наостанок - заходи по злагодженню цих сил, виведення їх на потрібну ефективність. Це вже буде остаточна готовність.

Микола Сунгуровський, директор військових програм Центра Разумкова