12 жовтня в Києві пройшла конференція з морської безпеки "Азов 2021". Захід організували Інститут національного розвитку, Центр глобалістики "Стратегія XXI" та Український інститут морського права і безпеки.

У конференції взяли участь відомі вітчизняні експерти та представники іноземних дипломатичних місій в Україні, зокрема акредитовані в Україні військові аташе.

"У першу чергу Україні потрібно денонсувати договір 2003 р. з РФ про статус Азовського моря та Керченської протоки. Москва може зробити все, що завгодно, і неодноразово ми фіксували похід російських військових кораблів не лише на 12-мильну зону, а й на відстань 2-3 кілометрів від українського узбережжя. Це свідчить про можливість диверсійних, розвідувальних і подібних дій. Тому повернути море і протоку у міжнародне морське право по міжнародно-морському праву – це ключове питання. І його вирішення залежить від політичної волі", - заявив перший командир полку "Азов", лідер Національного Корпусу Андрій Білецький.

Відео дня

У своїй доповіді політик зупинився на локальних та загальнодержавних аспектах забезпечення безпеки в Азовському морі, необхідності повернення цієї водної акваторії у правові рамки міжнародного морського права, зокрема надання йому правового статусу відкритого моря.

"Ми повинні не забувати, що море - це фактично весь правий фланг ООС, який провисає у Азовському морі, а це сотні кілометрів Азовського узбережжя. На власному прикладі можу привести кілька невеличких прикладів: у червні 2014 р. диверсанти терористів захопили Новоазовськ та Сєдово, знищивши наші застави, підняли там прапори "ДНР". На це наше командування відреагувало маневрами, у яких прийняли участь дві роти 54-ї бригади і рота тоді ще батальйону "Азов". Також ми маневрували на кількох катерах і висадилися безпосередньо на російському кордоні в Сєдово. І відрізані терористи відступили на північ, та й покинули територію України, тому що постачання у них відбувалося безпосередньо через кордон", - зазначив Білецький.

За його словами, Україні необхідно розбудовувати сучасну комплексну систему забезпечення військової безпеки, зокрема укомплектування ВМС України швидкісними ракетними катерами, розбудові дієвої територіальної оборони, формуванню міцної системи міжнародної регіональної безпеки з країнами-партнерами з Північної та Східної Європи, Балтії, а також США та Великобританією. 

Доповіді учасників Конференції організатори пообіцяли оформити у пакет пропозицій та практичних рекомендацій для Ради Національної безпеки та Оборони України танапрацювання проекту Стратегії морської безпеки України.