ДБР розпочало досудове розслідування за "зловживання владою або службовим становищем" / фото УНІАН

Держбюро розслідувань почало кримінальне провадження через рішення Верховного суду визнати незаконним указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Як повідомляє Судово-юридична газета, 15 липня 2021 року головне слідче управління ДБР розпочало досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 62021000000000603 за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків).

У зв'язку з цим, старший слідчий ДБР Кирило Петрухін попросив Касаційний адмінсуд у складі Верховного суду (КАС ВС) надати ДБР:

Відео дня
  • належним чином завірену копію справи № 9901/96/21, рішення колегії суддів КАС ВС від 14 липня 2021 року, а також журнали судових засідань у даній справі;
  • дані автоматизованої системи документообігу КАС ВС про рух документів справи № 9901/96/21 та розподіл позову;
  • копії записів технічної системи, яка фіксувала хід судового засідання при розгляді справи № 9901/96/21.

Відповідні документи КАС ВС повинен передати до 21 липня.

Як пише видання, слідчий зазначив, що дане кримінальне провадження перебуває "на посиленому відомчому контролі з боку керівництва Державного бюро розслідувань".

Читайте такожТупицькому висунули ще одну підозру

Конституційна криза в Україні

  • Слідством встановлено, що у жовтні 2018 року в одному із кафе Києва Тупицький, який на той час обіймав посаду заступника голови КСУ, підкупив свідка у кримінальному провадженні. Свідок мав відмовитися від показань або дати "потрібні" показання на користь колишнього голови Вищого господарського суду України, який був у статусі підозрюваного.
  • Крім того, за даними слідства, Тупицький у 2018 та 2019 роках тричі надавав неправдиві показання на користь колишнього голови ВГСУ у справі про протиправне заволодіння майновими активами Зуївського енергомеханічного заводу, що у місті Зугресі Донецької області.
  • Таким чином, його обвинувачують наданні завідомо неправдивих показань, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту (ч. 2 ст. 384 КК України), та підкупі свідка з метою надання завідомо неправдивих показань (ст. 386 Кримінального кодексу України). У разі доведення вини Тупицькому загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк до 5 років.
  • Президент України Володимир Зеленський спочатку відсторонив Тупицького від посади судді КС, а потім підписав указ, яким скасував укази президента від 2013 року про призначення Тупицького суддею Конституційного суду. Президент назвав його "особою, яка протягом довгих років шкодила державним інтересам України".
  • 14 липня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним і скасував указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України.
  • Своєю чергою, в Офісі президента заявили, що вважають рішення КАС ВС спробою захистити корупційну систему і збираються подавати апеляцію на це рішення. У Зеленського вважають, що Тупицького намагаються повернути, щоб він "організував знищення судової реформи тим же антиконституційним способом, яким була знищена, наприклад, кримінальна відповідальність за брехню в деклараціях".
  • У Верховному суді пояснили, що президент України зобов'язаний діяти лише в межах повноважень, визначених Конституцією та законами України. Колегія суддів вважає, що видання президентом акта про скасування указу про призначення особи на посаду судді КСУ є порушенням встановлених Конституцією та законами України гарантій незалежності та недоторканності судді КСУ.