Крим було окуповано Росією в 2014 році / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав США взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.

Як повідомляє прес-служба МЗС, Кулеба зустрівся з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном в ході його робочого візиту до України.

Читайте такожРНБО про нестачу води в Криму: не існує жодних підстав для " гуманітарної катастрофи"

Відео дня

Зокрема, учасники зустрічі розглянули ситуацію на тимчасово окупованих Росією територіях сходу України та Криму. Кулеба розповів співрозмовнику про процес створення Кримської платформи задля консолідації міжнародних зусиль з деокупації українського півострова та закликав США підтримати ініціативу і розглянути можливість долучення до неї.

Крім того, Кулеба поінформував про нещодавно ухвалений закон про державні оборонні закупівлі. Міністр висловив щиру вдячність США за підтримку обороноздатності України, зокрема, готовність до передачі сучасних патрульних катерів Mark VI.

Своєю чергою, американська сторона підтвердила незмінну підтримку України в протидії російській агресії та реалізації реформ. Біґен зауважив, що має позитивний погляд на майбутнє українсько-американських відносин і зазначив, що США впевнені в Україні як надійному партнері.

Читайте такожДерждеп: дружба між США та Україною ніколи не була міцнішою

Кулеба зазначив, що Україна високо цінує двопартійну підтримку США.

Також особливу увагу співрозмовники приділили темі енергетичної безпеки Європи в контексті російського проекту "Північний потік 2" і домовилися надалі докладати спільних зусиль для забезпечення диверсифікації поставок енергоносіїв в Європі.

Деокупація Криму: що відомо

  • Раніше Президент України Володимир Зеленський заявив, що за останні 6 років не було створено жодного ефективного переговорного майданчика з деокупації Криму і на цей час немає міцної платформи для підняття цього питання.
  • У зв'язку з цим Україна ініціює створення міжнародної платформи з деокупації Криму. Також йде підготовка остаточної версії стратегії деокупації Криму.