У РФ незадоволені українською етнополітикою / duma.gov.ru

Держдума РФ одноголосно ухвалила заяву про засудження законопроекту президента України Володимира Зеленського про корінні народи України, оскільки документ не зараховує до таких народів росіян.

"Державна дума розглядає внесений президентом України законопроект як образу історичної пам'яті, нову спробу вбити клин між українським, російським та іншими корінними народами України", - цитує ТАСС зміст документа.

Сама поява такої ініціативи в заяві названа "кричущою провокацією, спрямованою на загострення напруженості і конфліктів як всередині України, так і за її межами".

Відео дня

Держдума також звернулася з приводу законопроекту до Міжпарламентської асамблеї СНД, парламентських асамблей ОДКБ, ОБСЄ і Ради Європи, парламентів країн - членів ЄС "із закликом засудити зроблену в Україні спробу розділити її населення на" корінне "і"некорінне".

Читайте такожКулеба відповів тим, хто "шипить" на нову форму збірної України

Суть законопроєкту про корінні народи

  • 18 травня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону «про корінні народи України» (№ 5506).
  • Документ дає визначення "корінним народам", чітко відокремлюючи їх від етнічних національних меншин, а також визначає права таких народів (зокрема - освітні, мовні, представницькі).
  • Так, росіяни, угорці чи румуни в Україні є національними меншинами, бо мають свою державу за межами регіону проживання. Водночас, корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки.