ЄС може використати міграцію білорусів проти Лукашенка / Фото: REUTERS

В неділю білоруський уряд змусив пасажирський літак компанії Ryanair приземлитися в Мінську заради арешту журналіста Романа Протасевича.

В понеділок увечері ЄС відреагував тим, що запровадив нові санкції проти Білорусі. Але, за словами британського історика з Королівського коледжу в Лондоні Александра Кларксона, цього не достатньо.

В інтерв'ю для Die Zeit він сказав, що у ЄС насправді не було іншого вибору, окрім як покарати Олександра Лукашенка. Бездіяльність заохотила б його режим влаштовувати аналогічні операції в майбутньому. Лукашенко вважає, що бореться за власне виживання. Тому для нього будь-які засоби згодяться. "Викрадення" літака було новим рівнем ескалації. І ЄС правильно вчинив, що відреагував досить швидко. Проблема лише в тому, що санкцій не вистачить.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Поведінка Білорусі ставить під загрозу майбутнє глобальної авіаціїІсторик визнає, що в короткостроковій перспективі вони досить ефективні. Наприклад, закриття повітряного простору ЄС фактично знищило всю білоруську авіацію. Державна компанія "Белавіа" зможе пропонувати хіба що рейси в Москву, Астану й Пекін. Але на цьому все.

На думку Кларксона, проблема ЄС в тому, що у нього не було стратегії щодо Білорусі останні 30 років. Чого хотіла Європа: стримати режим Лукашенка, як і Володимира Путіна в Росії? Підтримати опозицію? Чи може навіть створити перспективу вступу Білорусі в ЄС? Жодних дебатів про все це не було аж до понеділка. І це повинно змінитися.

"На щастя, діячі нарешті зрозуміли: Білорусь - наш сусід, а Лукашенко -наша проблема. Вона не зникне лише тому, що ми закрили очі. Щойно ЄС чітко визначиться, яких відносин він хоче з Білоруссю, можна буде почати розробку стратегії для цього", - переконаний історик.

На його думку, середньострокова стратегія ЄС щодо Білорусі повинна була б базуватися на міграції. Адже в країна не дуже багата на природні ресурси. Те, що вона виробляє, значною мірою залежить від кваліфікованих працівників.

"Якщо ЄС справді хоче вдарити по режиму Лукашенка, йому потрібно відкрити ринок праці для працівників з Білорусі. IT-спеціалісти вже зараз мають цей доступ. ЄС повинен відкрити кордони для інших спеціальностей: для професіоналів у аграрній сфері, охороні здоров'я й виробництві", - вважає Кларксон.

Він зауважує, що режими падають, коли еліти похитнуться. Лукашенко завжди контролював служби безпеки й значну частину економічних еліт, попри великий тиск з боку населення.

Читайте такожБілорусь зажадала від літака Ryanair сідати в Мінську ще до того, як отримала лист про "бомбу" - ЗМІ"Чим більше людей з сильних економічних секторів емігрує, тим більший буде тиск на Лукашенка і тим більшою буде ціна підтримки життя білоруського режиму для Росії", - пояснив він.

Кларксон визнає, що фактичне "знекровлення" білоруської економіки - це досить цинічний підхід. Але цей відтік працівників вже відбувається. Тож чому б не використати цю міграцію для боротьби з режимом Лукашенка. Наразі Захід у протидії автократичним режимам намагається покарати еліти, запроваджуючи санкції. Але режим можна також покарати, якщо запропонувати людям в його країні більш привабливу альтернативу.

Посадка борту Ryanair в Мінську: деталі

  • 23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який був на борту. 
  • ​Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська відреагувала на екстрену посадку літака із Протасевичем та його затримання в аеропорту Мінська.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29.
  • Того ж дня, 23 травня, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську буде розслідувати міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).