У Словаччині наприкінці вересня відбудуться дострокові парламентські вибори, на перемогу в яких претендує партія колишнього прем’єра країни Роберта Фіцо. І він вже встиг заявити про наміри припинити постачання озброєння в Україну.

В разі повернення Фіцо до влади, у ЄС на чолі ще однієї країни може стати другий Віктор Орбан. Скасовувати санкції проти Росії, звісно, ніхто не буде. Адже та ж Угорщина не виходила з жодних коаліцій та не скасовувала свої санкції проти Росії. Але, працюючи на свій електорат, Віктор Орбан в публічній площині займає позицію інакшу, я б сказав, скептичну позицію стосовно підтримки України. І робить деякі кроки, наприклад, щодо заборони транзиту зброї через територію Угорщини.

З іншого боку, ми бачимо, що Угорщина не блокує всі пакети санкцій проти РФ та підтримки України, які були запроваджені за останні півтора року.

Тому, думаю, зі Словаччиною, якщо при владі буде Роберт Фіцо, буде приблизно те саме. Адже, в принципі, їм немає сенсу повністю розривати зв’язки зі своїми європейськими сусідами, оскільки вони таким чином себе ізолюють та втратять більше, ніж отримають. Проте, знову ж таки, Роберт Фіцо, звісно, буде працювати на свій електорат. А він чутливий до меседжів у стилі: "заборонити транзит озброєння через територію Словаччини", "не підтримувати подальше запровадження санкцій", "вимагати виділення бюджетних коштів ЄС Словаччині", "розв’язання внутрішніх питань". Тобто, мова про такий суто напівізоляціоністський популізм.

Отже, думаю, у Словаччині ми будемо бачити угорську версію Орбана, якщо Роберт Фіцо прийде до влади. Але є ще один момент.

У Словаччині не буде монобільшості – буде коаліція. Це, до речі, тренд, розповсюджений по всій Європі: коли правопопулісти або лівопопулісти, тобто радикальні популістські рухи та партії, не мають такої підтримки, щоб отримати монобільшість, однак її достатньо, аби взяти "золоту акцію" в парламенті, і змусити інших формувати з ними коаліцію.

Один з останніх прикладів - Іспанія. Влітку там відбулися вибори і на них "каталонські сепаратисти" (партія колишнього президента уряду Каталонії Карлоса Пучдемона, звинуваченого у сепаратизмі "Разом заради Каталонії") отримали не так багато голосів, але пройшли в парламент. Таким чином, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес був змушений формувати з ними коаліцію, бо інакше були б перевибори. Але каталонці потрапили до Уряду і мають змогу впливати на формування політики. Думаю, так само буде і з Робертом Фіцо. В Словаччині після виборів буде коаліція. А неприємний для нас момент - що велику роль буде відігравати партія, яка має євроскептичні та україноскептичні погляди.

Ілія Куса, аналітик-міжнародник, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього"