Екс-парламентар, колишній депутат Київської міської ради Ігор Мірошниченко, прикриваючись бажанням зберегти історичні будівлі столиці, не полишає спроб силовими та протизаконними методами перешкодити реконструкції будівлі на вул. Прорізній, 8, яку проводить її власник компанія "Діпробудмашина" (входить до групи компаній MERX).

Про це пише на своїй сторінці у Фейсбук політичний експерт, блогер Кирило Молчанов.

"29 листопада близько 15:00 група з п'яти молодиків зламали двері та увірвалися до приміщення, пошкодили обладнання, зламали систему відеоспостереження, виривали кабелі, залякували робітників. Побігавши по будівлі 20 хвилин, зникли ще до приїзду поліції", – розповів Молчанову генеральний директор компанії "Діпробудмашина" Юрій Сбоєв.

Серед нападників були колишній депутат Київради Ігор Мірошниченко, який, як свідчить відеозапис нападу, буквально "поливав" робітників нецензурною лайкою, та брат депутата Київради Юрія Федоренка Олександр.

Напад повторився і наступного дня, 30 листопада. Однак це вже не перший випадок такого варварського вторгнення у цю приватну власність — схожі "рейди" груп молодиків, які називають себе захисниками пам'яток архітектури, Ігор Мірошниченко влаштовує регулярно.

"Ми викликали поліцію і написали заяву. Однак, виходячи з минулого досвіду, зрозуміло, що поліція на районному рівні займатися розслідуванням цього правопорушення не хоче — слідчі дії не ведуться, а на допити нікого не викликають. Тому ми плануємо подати заяву або до Головного управління національної поліції столиці, або навіть до Міністерства внутрішніх справ", – пояснив Юрій Сбоєв.

Але при цьому до представників компанії "Діпробудмашина" навідуються особи, які нібито ніяк не пов'язані з Мірошниченком, і натякають, що за винагороду можуть "вирішити проблему". Добропорядні активісти таких, як група Мірошниченка, називають "заробітчанами", оскільки ті діють виключно з єдиною метою — заробити грошей на шантажуванні забудовників.

Компанія "Діпробудмашина" придбала будинок на вул. Прорізний ще у 2019 р. на аукціоні, організованому Фондом гарантування вкладів (ФГВФО) для продажу активів банка-банкрута "Хрещатик". Інвестор заплатив за актив понад $18 млн і ці гроші держава скерувала на виплати вкладникам банку-банкрута. Через аварійний стан будівлі "Діпробудмашина" розпочала в ньому капітальний ремонт, плануючи перетворити його на сучасний офісний центр.

Але минулого року інвестор зіткнувся з тим, що компанія "Київметробуд", яка володіла будівлею ще до банку "Хрещатик", захотіла повернути його собі, і подала до суду позов, де просила скасувати весь ланцюжок законних рішень, внаслідок яких будівля перейшла у власність "Діпробудмашини". Позов компанія "Київметробуд" подала навіть незважаючи на те, що раніше у своїх документах вказувала, що право власності на цей будинок вона втратила після того, як не змогла повернути банку "Хрещатик" кредит.

При цьому "Київметробуд" зовсім не хвилює, що компанії "Діпробудмашина" сплачені за будівлю понад $18 млн ніхто не поверне – адже банк "Хрещатик", який був формальним продавцем будівлі,  вже давно ліквідовано.

Нагадаємо, що компанія "Київметробуд" програла справу як у Господарському суді Києва, так і в наступній інстанції – Північному апеляційному господарському суді.

Навіть суд наголошував на двозначності та суперечливості позиції "Київметробуду", представники якого заявляли, що компанія нічого не знала про намір банку забрати будинок за борги, хоча при цьому в документах "Київметробуду" вказувалося, що будівлю компанія втратила саме через непогашений борг.

Тепер "Київметробуд" намагається оскаржити справедливу відмову у рейдерському захопленні вже в касаційній інстанції. А поки справа лежить у суді, екс-депутат Ігор Мірошниченко продовжує тероризувати власника будівлі, влаштовуючи "рейди" у компанії міцних хлопців, та прикриваючись добрими намірами захисту пам'яток архітектури.