Віктор Чумак / фото УНІАН

В Україні й досі відсутня нормальна правоохоронна система. Саме тому ми маємо таке явище як тиск на бізнес з боку правоохоронних органів, зокрема, СБУ, а також податківців. Так вважає колишній заступник Генерального прокурора Віктор Чумак, який прокоментував переслідування енергетичних компаній підприємця Ігоря Тинного та пояснив, чому у цих справах “причеплена” стаття кримінального кодексу про “фінансування тероризму”. 

"Річ у тому, що у нас відсутня нормальна правоохоронна і судова система. Якби у нас був справедливий суд, і суд приймав справедливі для бізнесу рішення. Більше того, якби суд реагував на незаконні дії правоохоронців, і вони ще несли б за це відповідальність - нічого б такого не було. 

А так, маємо кругову поруку між правоохоронцями і суддями”, - констатував Чумак. 

Відео дня

За його словами, на жаль, стаття КК про “фінансування тероризму” часто заявляється у суто економічних або інших провадженнях, щоб СБУ мала повноваження “зайнятися” тим чи іншим бізнесом. 

“Таке є. І тут знову виникає питання про відсутність ефективного суду. Тоді б бізнес звертався щодо моментів неправомірного притягнення до відповідальності, щодо абсолютно неправомірної кваліфікації дій, і всі б несли відповідальність. А якщо суд не працює, правоохоронна система теж, то це буде продовжуватися скільки завгодно”, - говорить Чумак і додає, що на спроби переслідування підприємця Тинного збоку СБУ, за нормальних обставин, мала би бути відповідна реакція президента Володимира Зеленського. 

Читайте такожЗМІ: голова СБУ Баканов всупереч закону виявився керівником в іспанській компанії

"Ну ви ж розумієте для чого (в цій справі) "тероризм"? Щоб залишити у себе провадження. І щоб цього не було - треба зняти Баканова, і тоді відпаде необхідність у передачі (провадження для об'єктивності, - ред.) до іншого органу. Просто знімати керівників таких органів. 

З'явилася у президента інформація - все, знімати всіх підряд і тоді ніхто не полізе. Навіщо передавати комусь справи, якщо немає що передавати? Якщо це все штучно робиться. Треба бити по руках, і для цього потрібна політична воля. А її немає", - наголосив Чумак. 

Колишній заступник прокурора також натякнув, що знає реальну причину спроб "терористичного" переслідування бізнесмена з боку Баканова. 

"..хай він подумає, чому проти справи", - сказав Чумак. А на уточнювальне запитання журналіста про бізнес-інтереси дружини Баканова в енергетиці і, зокрема, щодо полтавських ГЕС додав:

"Оце і я хотів вам натякнути. А якщо є недобросовісна конкуренція, якщо дружина Баканова має бізнес, якому заважає цей бізнесмен - все ясно. Але має бути розголос, бо нас чомусь дружини прокурорів і СБУшників - найкращі бізнесмени". 

Зауважимо, що сам Тинний пояснює спроби переслідування його компаній так: 

"11 років тому у пана Баканова і його сім'ї разом з його поплічниками на прізвище Бєляєв та Лазутін був бізнес, як вони вважали. Бізнес трохи злодійський. Вони за 5 копійок тримали в оренді ГЕС в Полтавській області. Платили за рік 5 або 6 тис. євро орендної плати. А я їх купив за 360 - 370 тис. на аукціоні", - розповів підприємець.

Зараз же СБУ як раз найбільше цікавлять саме ті компанії Тинного, що і стали, за підсумками державного аукціону, операторами ГЕС в Полтавській області, уточнював "Главред". 

За даними розслідувачів "Наші гроші", Полтавські ГЕС, які сьогодні експлуатують компанії Тинного, 11 років тому перебували у розпорядженні ТОВ "ЕКОінвест" і ТОВ "ПКС "Енерготек". Останні належали дружині Івана Баканова - О. Лазаренко та її рідній сестрі.

Діяльність дружини Баканова (яка є громадянкою РФ) та інших пов'язаних із ними осіб призвела до розтрати державного майна Богуславської та Дибинецької ГЕС на суму 3,9 млн грн.

За цими фактами у 2011 році були відкриті кримінальні справи, а незаконність угод між ТОВ "ЕКОінвест", ТОВ "ПКС "Енерготек" із ГЕС була доведена судами.

Нагадаємо, що звіт Баканова з приводу вказаної скандальної "терористичної" справи у ВР хочуть заслухати депутати