Павло Клімкін заявив про безальтернативність членства в НАТО на тлі подій в Ізраїлі / колаж УНІАН, фото REUTERS

Вчорашній напад бойовиків ХАМАСу на Ізраїль свідчить про те, що так звана "ізраїльська модель безпеки" не підходить для повоєнної України. Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Один висновок з того, що відбувається в Ізраїлі, для нас вже очевидний. Це те, що "ізраїльська" модель безпеки нам в протистоянні з РФ не пасує. І ми маємо жорстко і креативно використовувати цей аргумент з нашими союзниками з НАТО, насамперед з американцями", – заявив він у своєму Фейсбуці.

За словами дипломата, ще належить розібратися, чому "шалені інвестиції" в ізраїльську систему безпеки не спрацювали саме в цьому епізоді. І висновки мають зробити не лише в самому Ізраїлі, але й в Україні, каже Клімкін.

Відео дня

"В Ізраїля є чому і потрібно навчатися. Але брати за основу їхню модель безпеки для нас означає постійно бути у стані небезпеки. Тому ніяких альтернатив НАТО в сьогоднішній реальності немає", – наголосив дипломат.

Напад ХАМАСу на Ізраїль – останні новини

Як писав УНІАН, сьогодні військово-політичний кабінет Ізраїлю підтримав введення в дію пункту 40 Алеф – це означає офіційне оголошення війни. Цей пункт не вводили в країні з 1973 року. На практиці це означає, що армія може діяти без додаткових узгоджень своїх планів з урядом.

Між тим українське Міністерство закордонних справ підтвердило загибель в Ізраїлі двох громадянок України. Зазначається, що обидві жінки вже тривалий час проживали в цій країні. Загалом же кількість загиблих від нападу ХАМАС на Ізраїль становить щонайменше 400 осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: