Ідею створення Кримської платформи – переговорного майданчика по Криму – можна оцінювати виключно позитивно. По суті, це буде єдиний інструмент повернення кримської проблеми в міжнародний політичний дискурс.

Кримська платформа передбачає три рівні дискусій.

Росія та російські ЗМІ передбачувано відреагували на ідею створення Кримської платформи з роздратуванням

Перший – експертний: на експертно-аналітичному рівні обговорюватимуться різні проблеми окупованого Криму. Зокрема, порушення прав людини, можливість запровадження нових санкцій, питання, пов’язані з безпекою та мілітаризацією анексованого півострова.

Другий – технічно-політичний: на цьому рівні дискусія щодо зазначених вище питань вестиметься на рівні міністрів оборони, міністрів закордонних справ, керівників комітетів країн-учасниць.

Третій – вищий політичний: дискусія на рівні прем’єрів, президентів, тобто лідерів держав.

Росія та російські ЗМІ передбачувано відреагували на ідею створення Кримської платформи з роздратуванням: будь-яка активність України по кримському питанню Москві не подобається та виводить росіян із себе. Навіть з огляду на це можна говорити, що ідея – хороша, бо дає нам можливість тримати проблему Криму на порядку денному і артикулювати питання, пов’язані з півостровом.

Існує ризик, що діяльність Кримської платформи зведеться до експертно-аналітичної роботи, й не більше

Низка впливових країн уже висловили зацікавленість взяти участь у Кримській платформі, що, безумовно, додає ваги цьому майданчику. Йдеться про Великобританію, США, Канаду, Туреччину, Польщу, країни Євросоюзу.

Слід зазначити, що Росію запрошували до роботи в Кримській платформі, але вона відмовилася. Наполягати на участі Москви в цих переговорах ми не зобов’язані. Ми запропонували – вони відмовилися. Втім, іншого годі було й чекати, враховуючи, що Москва відмовляється визнавати, що рішення про анексію Криму було помилковим, реактивним і необґрунтованим. Значить, Росія розділяє політичну відповідальність за окупацію цих територій.

Звичайно, існує ризик, що діяльність Кримської платформи зведеться до експертно-аналітичної роботи, й не більше. Я думаю, що, швидше за все, так і станеться. Якщо ж Кримська платформа зуміє напрацьовувати й політичні рішення, це буде добре. Якщо їй вдаватиметься, як мінімум, напрацьовувати рішення про нові санкції, тиснути на Москву і робити Крим для неї «золотим», це буде ще краще – це важливо і правильно.

Якщо Зеленський і його команда почнуть активно просуватися у питаннях Криму, росіяни можуть знову розпочати бойові дії на Донбасі

І хоча я думаю, що діяльність платформи зведеться до дискусій, підготовки аналітичних документів та напрацювання проектів нових санкцій, все-таки все залежатиме від активності і позиції України: наскільки Київ проштовхуватиме питання нових санкцій, доступу в Крим міжнародних спостерігачів, організацій тощо.

Проблема Кримської платформи полягає в тому, що існує «донбаський якір», який гальмуватиме широку включеність України в Кримську платформу. Адже, якщо Зеленський і його команда почнуть активно просуватися у питаннях Криму, росіяни можуть знову розпочати бойові дії на Донбасі. Очевидно, що президент Зеленський цього боїться.

Туреччину повністю влаштовувала ситуація, яка існувала раніше

Крім того, вже лунають побоювання щодо залучення Туреччини до роботи Кримської платформи – мовляв, Крим у результаті роботи цього майданчика може піти від Росії, але й до України не повернеться, бо півострів стане турецьким. Однак я вважаю, що такої загрози не існує. Туреччина не має прямого сполучення з Кримом, відірвана від нього морем. Та й санкції за подібні дії їй не потрібні. Гадаю, що розмови про таку загрозу – це російська страшилка, російський наратив. Туркам вистачає своїх проблем, тому зв’язуватися з Кримом вони не будуть.

Туреччину повністю влаштовувала ситуація, яка існувала раніше. Україна не може створити Туреччині серйозну конкуренцію, а Росія – може, тому Туреччина зацікавлена у послабленні РФ. А спільно з українцями турки сьогодні хочуть робити кораблі, катери та працювати над іншими проектами.

Кримська платформа – це інструмент для тиску на Росію

Крім того, з огляду на те, що в Україні до влади поступово приходять проросійські сили, гадаю, що питання Криму зрештою може вирішитися подвійним суверенітетом, тобто Крим буде спільною територією і Росії, і України, буде щось подібне, як було у Гонконгу.

Отже, максимум, на який ми можемо сподіватися від роботи Кримської платформи – це політичні рішення про нові політичні санкції проти Росії, про нові економічні обмеження, про санкції за порушення прав людини, санкції за мілітаризацію півострову, розрив різних контрактів, певну портову діяльність, торгівлю тощо. Про те, що Кримська платформа поверне Крим Україні не йдеться, але вона буде одним із інструментів, за допомогою яких це можна буде зробити у майбутньому. Кримська платформа – це інструмент для тиску на Росію. Росіяни повинні зрозуміти, що Крим надто дорогий для них і тягне їх на дно. Для того, щоб вони це зрозуміли, потрібно, аби зберігався санкційний тиск. А для того, щоб зберігався санкційний тиск, Україна має голосно говорити про Крим на усіх майданчиках.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse

Читайте всі статті автора