Міністри оборони країн НАТО провели зустріч з Резніковим: в Альянсі розповіли деталі

Міністри оборони країн-членів НАТО обговорили з міністром оборони України Олексієм Резніковим російську агресію і запевнили, що двері Альянсу залишаються відкритими для України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив на брифінгу у Брюсселі після дводенного засідання міністрів оборони країн-членів Альянсу.

"Сьогодні ми провели зустріч з нашими близькими партнерами - Україною та Грузією. Ми розглянули постійну загрозу російської агресії, погіршення безпекової ситуації у Чорноморському регіоні й потужну політичну та практичну підтримку НАТО для обох країн", - сказав Столтенберг.

Відео дня

Генеральний секретар Альянсу зазначив, що НАТО і країни-члени допомагають Україні зміцнити її обороноздатність. Він наголосив, що право на оборону країн закріплено у Статуті ООН.

"Союзники допомагають Україні реалізувати це право, включно з інструкторами і озброєнням для українських Збройних сил, спеціальними знаннями з кібербезпеки і розвідувальними даними, а також зі значною фінансовою підтримкою", - сказав Столтенберг.

Також міністри оборони країн НАТО обговорили звернення Державної думи РФ президента Володимира Путіна щодо визнання неконтрольованих урядом України окремих районів Донецької і Луганської областей як "незалежних" утворень.

"Усі погодились, що це буде подальше кричуще порушення територіальної цілісності і суверенітету України, а також Мінських домовленостей, що підриває зусилля з пошуку політичного рішення у "нормандському форматі"", - сказав Столтенберг.

Також міністри оборони країн-членів Альянсу підтвердили, що двері НАТО залишаються відкритими.

"Ухвалення будь-якого рішення про членство в НАТО залежатиме від країн-членів НАТО і країн-аспірантів і нікого іншого", - додав він.

Столтенберг нагадав, що право кожної держави обирати власний шлях є абсолютним і фундаментальним для європейської і трансатлантичної безпеки.

"І його треба поважати", - додав він.

"Країни-члени знову заявили про непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і Грузії", - зазначив він.

За його словами, НАТО не може погодитися до повернення в епоху сфер впливу.

Генеральний секретар зазначив, що рішення Бухарестського саміту від 2008 року про те, що у майбутньому Україна і Грузія стануть членами НАТО, залишається чинними.

"Увага зараз зосереджується на реформах, щоб допомогти Україні та Грузії модернізувати їхні оборонні і безпекові інституції, і ми продовжуємо зосереджуватися на цьому", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, Столтенберг неодноразово наголошував, що НАТО не піде на поступки Росії у питанні наближення України до членства. За його словами, Україна має право на захист і разом з НАТО визначатиме питання членства в Альянсі.

Загроза наступу Росії

Росія зосередила біля кордонів України понад 100 тисяч військових, які, як побоюється Захід, вона може залучити до повномасштабного нападу.

Коментуючи методи ведення росіянами війни, прес-секретар Білого дому Джейн Псакі у січні перерахувала можливі провокації з боку РФ під час загострення на кордоні: зокрема, інформаційні атаки і спецоперації проти своїх же сил на Донбасі.

15 лютого МО РФ заявило про нібито початок відведення військ до місць постійної дислокації. Хоча у НАТО ознак цього не бачать.

За даними аналітиків CIT, Росія навпаки нарощує наступальні позиції довкола України.

Естонська розвідка підтверджує, що загроза нападу залишається щонайменше до кінця лютого.

Вас також можуть зацікавити новини: