15 лютого у МО Росії заявили про відведення частини військ до місць постійної дислокації / REUTERS

Естонська розвідка допускає, що Росія може зважитися на повномасштабний наступ на Україну у другій половині лютого.

Про це йдеться в опублікованому звіті розвідників.

У відомстві зауважили, що нинішня чисельність російських військ довкола України є найбільшим нарощуванням сил Росією за останні 30 років.

Відео дня

Протягом цього часу МО РФ перекинуло до кордону понад 60 мотострілецьких і танкових батальйонів, понад 10 ракетних дивізіонів "Іскандер" і ще більш як 30 артилерійських і реактивних артилерійських дивізіонів.

Контингент підтримують домінуючі у регіоні військово-повітряні сили і Чорноморський флот Росії, оснащений ракетами "Калібр".

У розвідці Естонії вказують, що ще близько 20 тисяч солдатів Росія перекинула в Білорусь у рамках "союзних" навчань" та вперше – "Іскандери" і зенітні комплекси С-400.

Спільні навчання "Союзна рішучість-2022" були організовані для виправдання чи прикриття розгортання сил у сусідній країні, йдеться у звіті.

До Білорусі, крім того, прибули підрозділи трьох повітряно-десантних дивізій. Надалі, допускають в Естонії, Росія може утримувати ротаційне угрупування військ на території Республіки.

"За нашою оцінкою, російські збройні сили готові почати повномасштабну військову операцію проти України з другої половини лютого. Після досягнення військової готовності для початку операції знадобиться тільки політичне рішення. Якщо Росія обере війну, рівень військової загрози у всій Європі підвищиться… Політичний і військовий тиск Росії на країни Балтії чи НАТО у довгостроковій перспективі може посилитися, якщо РФ досягне дипломатичного чи військового успіху у питанні України", – пише естонська розвідка.

Загроза нового нападу Росії

Протягом останніх місяців Росія зосередила навколо України понад 100 тисяч військових, які, як побоюється Захід, вона може залучити до повномасштабного нападу.

15 лютого у МО Росії заявили про відведення частини військ до місць постійної дислокації. Однак ні у НАТО, ні у США не підтверджують ознаки деескалації у російсько-українському прикордонні.

Понад те, генсек НАТО заявив про нарощування наступальних позицій росіян вздовж українського кордону: "… ми не бачили жодного відведення російських сил. І звичайно, це суперечить повідомленню про реальні дипломатичні зусилля. Майбутнє покаже, чи відбуватиметься російське відведення. Ми дуже уважно відстежуємо, що робить Росія в Україні та біля неї. Ми бачили, що вони збільшили кількість військ і ще більше військ на шляху. Росія зберігає потенціал повномасштабного вторгнення в Україну без будь-якого часу на попередження".

Ввечері 15 лютого американський президент Джо Байден, коментуючи кризу у Східній Європі, сказав, що "вторгнення Росії в Україну все ще залишається можливим".

Вас також можуть зацікавити новини: