У Верховній Раді хочуть посилити покарання для псевдомінерів / фото facebook.com/vts.rovno

Комітет з питань правоохоронної діяльності пропонує Верховній Раді ухвалити закон, який передбачає посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про мінування метрополітенів, аеропортів, вокзалів та інших життєво важливих об'єктів.

Про це повідомляє прес-служба парламенту у Facebook.

Законопроектом «Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян» (реєстраційний номер №3911) передбачено, що крім позбавлення волі від 2-х до 6-ти років запровадити додаткове покарання у вигляді конфіскації майна. Крім того, пропонується якщо таке саме порушення скоїли повторно або якщо об'єктами псевдомінування стали критично важливі об'єкти інфраструктури, будівлі органів державної влади, установи охорони здоров'я або освіти – порушника можуть позбавити волі від 4-х до 8-ми років з можливою конфіскацією майна.

Відео дня

Читайте такожЗеленський ввів у дію рішення РНБО щодо інноваційного розвитку України

Зазначається, що зараз конфіскацію майна за неправдиве повідомлення про мінування законодавством не передбачено.

Також стаття 259 КК України доповнюється приміткою із визначенням терміну «критично важливі об’єкти інфраструктури»: до таких об’єктів належать підприємства, установи та організації незалежно від форми власності (діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами та/або наданням послуг), що мають велике значення для економіки та промисловості, для безпеки населення.

З цього приводу наводяться дані Національної поліції: вже у першому кварталі 2020 року відкрито 213 справ, передбачених статтею 259 КК України, і їхня кількість зростає. При цьому повідомлення мають комплексний характер: одночасно повідомляється про замінування десятків об’єктів, зокрема, закладів освіти, охорони здоров’я, об’єктів, що мають велике значення для функціонування суспільства та безпеки населення.

"Виведення з ладу або порушення функціонування таких об’єктів може негативно вплинути на стан нацбезпеки й оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та становити загрозу для життя й здоров’я людей. Правоохоронні органи вимушені реагувати на кожне таке повідомлення, залучаючи значну кількість спеціальної техніки та особового складу, вимушено відволікаючи від виконання основних службових завдань", - наголошують в Нацполіції.

4 листопада Верховна Рада України ухвалила цей законопроект в першому читанні. За це рішення проголосувало 235 народних депутатів.

Вас також можуть зацікавити інші новини: