Сьогодні президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зустрічатиметься з президентом Польщі Анджеєм Дудою, а після переговорів вони повинні виступити з заявами. Проте важливий сигнал усьому світові президент США зробив напередодні, неочікувано відвідавши Київ: "перемоги Кремля" не буде ніде - ні в реальності, ні в інформаційному просторі. І цей сигнал має кілька векторів.

По-перше, надана відповідь на постійні питання щодо довгострокової підтримки.

Приїзд до України серйозно вплине на психологію самого Байдена

Відверто кажучи, мене завжди дратувало формулювання представників США, мовляв, "ми будемо з Україною до кінця". Вони ніколи не уточнювали, що мається на увазі. І ось тепер позиція зрозуміла. "Кінець" - це остаточна перемога України, включаючи звільнення Криму та Севастополя, сходу та півдня країни. Тобто повернення до кордонів 1991 року. Плюс повоєнна підтримка. Будь-які дискусії в Америці припинилися. Візит показав посилення позиції президента.

По-друге, приїзд до України серйозно вплине на психологію самого Байдена. Коли він виходив з Михайлівського собору, звучав сигнал повітряної тривоги. І він здобув цей досвід – чути сирени, відчув атмосферу, в якій Україна прожила минулий рік. Ось із чим українці мають справу щодня.

У Білому домі не дарма говорили, що такий візит - це надто небезпечно. Але президент США все-таки приїхав до Києва, виступити на місці сили side-by-side з президентом країни, яка воює. Байден довів усьому світу і собі, що він сильний і навіть воєнний лідер.

Головне, чого слід зараз побоюватися, — це заморожений конфлікт

Що далі? Ми не в комп'ютерній грі, де купив танк і одразу з нього стріляєш. Навіть якщо прискорити логістику до максимуму, все одно потрібен час, щоб допомога Україні дійшла до місця призначення. Потім - етап навчання військовослужбовців. Тож інтеграція закордонного озброєння до української армії триватиме не один день.

Це буде складний період. Можливо, в новинах ми почуємо навіть про успіхи Росії, яка займе кілька невеликих населених пунктів. Але я впевнений, що за 2-3 місяці слід очікувати великого контрнаступу української армії.

Головне, чого слід зараз побоюватися, — це заморожений конфлікт. Такий варіант розвитку подій негативно вплине на настрої Заходу. Не можна, щоб партнери засумнівалися у стратегічній перемозі України, допоки західна допомога інтегрується до ЗСУ. Парадокс у тому, що саме Заходу, а не українцям, буде психологічно складніше пережити період перед контрнаступом. Складніше дочекатися серйозних перемог України, новин про те, як "Абрамси" розносять до біса застарілі російські танки.

Для України критично важливо до початку виборів у США перемогти чи перебувати в максимально сильній позиції

Американський істеблішмент неоднорідний. Є міністри, і це, скажімо, профільні для ситуації в Україні особи, які завжди ясно розуміли те, що відбувається, і дуже агресивно реагували на будь-які пропозиції щодо переговорів із Росією. Є ті, хто м'якший, обережніший, хто думав, що можна знайти мир без перемоги України. Але візит Байдена у Київ є символом закінчення цих дебатів. Нарешті виграли ті, хто розуміє, що перемир’я із Путіним укладати не можна.

Втім, для України критично важливо до початку виборів у США перемогти чи перебувати в максимально сильній позиції. Звичайно, в Америці завжди є баланс політичних сил. Хоч би хто прийшов до влади, Захід продовжить підтримку українців. Але перемога, наприклад, Трампа однозначно стане проблемою і для України, і для демократії загалом.

Уріель Епштейн, виконавчий директор НКО Renew Democracy Initiative