Що передбачає надзвичайний стан  / фото REUTERS

У середу, 23 лютого, РНБО під час засідання підтримала запровадження надзвичайного стану в Україні у всіх областях, окрім Донецької та Луганської. Тепер рішення - за Верховною Радою, вона його має ухвалити сьогодні після 17:00.

УНІАН розповідає, що таке надзвичайний стан і які обмеження він передбачає.

Відео дня

Що таке надзвичайний стан

Надзвичайний стан - особливий правовий режим, який може тимчасово запроваджуватися в Україні або на її окремих територіях при виникненні техногенних або природних надзвичайних ситуацій "характеру не нижче загальнодержавного рівня".

Надзвичайний стан вводиться для забезпечення безпеки й здоров'я громадян, запобігання людським і матеріальним втратам, задля відновлення правопорядку при силовій спробі захоплення держвлади й захисту конституційного ладу України.

Суть режиму - надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування особливих повноважень, а також допуск тимчасового обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб для запобігання загрозі.

Хто і коли запроваджує надзвичайний стан

Надзвичайний стан в Україні або на окремих її територіях вводиться указом президента, який підлягає затвердженню Радою протягом двох днів з моменту звернення президента України.

Відповідно до статті 4 профільного закону, епідемії та панзоотії, які створюють загрозу населенню, можуть бути підставою для введення надзвичайного стану. У такому разі пропозиції про його введення президентові подає Кабмін.

Скільки триває надзвичайний стан

Максимальний термін введення надзвичайного стану в Україні - 30 діб або 60 діб в окремих її місцевостях.

У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжено президентом, але не більше ніж на 30 діб. Президентський указ про продовження дії надзвичайного стану набирає чинності після його затвердження Радою.

Які обмеження передбачає надзвичайний стан

Згідно із законодавством, режим надзвичайного стану дає підстави для запровадження низки заходів:

  • встановлення особливого режиму в'їзду та виїзду, а також обмеження свободи пересування територією, де запроваджується надзвичайний стан;
  • обмеження руху транспортних засобів та їхній огляд;
  • посилення охорони громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • заборони проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
  • заборони страйків;
  • примусового відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

Також під час режиму надзвичайного стану можуть бути запроваджені:

  • комендантська година;
  • перевірка документів, у необхідних випадках – особистий огляд, огляд речей, авто, вантажу;
  • обмеження на продаж зброї;
  • вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної та холодної зброї, у підприємств – навчальної військової техніки, вибухових речовин;
  • обмеження роботи ЗМІ, заборона на виготовлення інформаційних матеріалів, спрямованих на дестабілізацію ситуації.

Вас також можуть зацікавити новини: