У Німеччині є свої аргументи щодо завершення побудови "Північного потоку-2", вважає Данилов / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов вважає, що Німеччина і Франція повинні нести відповідальність за окупацію Криму Росією.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу після засідання Ради безпеки і оборони повідомив Секретар РНБО Олексій Данілов.

Він сказав, що доводиться розмовляти з потужними гравцями в Європі, які зацікавлені у співпраці з Російською Федерацією, і зокрема, в побудові газопроводу "Північний потік-2".

Відео дня

"Треба припиняти, скажімо так, недомовлені речі з цього приводу. Перш за все - це Німеччина і Франція, які є політичними та економічними партнерами РФ сьогодні. І нам це дуже неприємно, тому що саме ці дві країни в 2008 році відмовили в ПДЧ, коли майже все було готово, Грузії та Україні, і ми пам'ятаємо, що в 2008 році на Грузію напала РФ", - заявив Данілов.

Читайте такожРНБО в таємному режимі розглянула питання поглиблення інтеграції України з НАТО"Після цього у нас є ситуація з окупованим Кримом та ін. Чи повинні за це нести якусь відповідальність Німеччина і Франція? Я вважаю, що повинні. Тому що знаєте, що, крім економічної вигоди, є і політичні речі, і якщо ви говорите про демократію, якщо ви говорите про свободу, якщо ви говорите, що ви цінуєте кожну країну, - це та ситуація, яка була на 1991 рік, коли домовилися, що ті межі, які є на 1991 рік, недоторканні, і сьогодні, коли одна країна все це порушує, і крім ситуації, коли вони говорять про якусь стурбованість, - ми вважаємо, що це занадто мало в сучасному демократичному світі", - підкреслив Данілов.

Секретар РНБО нагадав, що занепокоєння, які висловлювалися в 1937 і 1939 роках призвели до початку Другої світової війни. "Тому що всіх тоді заспокоювали. Тоді не приймали ніяких рішень і вважали, що воно якимось чином саме розсмокчеться", - зазначив Данілов.

Він зазначив, що в Німеччині є свої аргументи щодо завершення побудови газопроводу "Північний потік-2", а в Україні свої про неприйнятність такої побудови.

"Коли вони ставлять гроші на перше місце, - тоді треба всьому світу сказати, що у нас гроші на першому місці. Не люди, не демократія, не дотримання прав і свобод. Тоді ми зрозуміємо, що давайте приймемо таку доктрину. Але що тоді буде з демократією... Тоді тиранія буде по всіх країнах розповзатися, як шагренева шкіра", - сказав Данілов.

Як повідомляв УНІАН, в 2008 році в Бухаресті (Румунія) відбувся саміт НАТО, на якому Україні і Грузії не надали ПДЧ, але заявили, що обидві країни в майбутньому стануть членами Альянсу і двері до членства в НАТО залишаються відкритими.

Окупація Криму

  • Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.
  • Верховна Рада офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.