Фокіна хочуть викликати в Раду через його заяви щодо Донбасу / фото УНІАН

У Верховній Раді хочуть викликати заступника голови делегації України в ТКГ Вітольда Фокіна для пояснень через його заяви щодо Донбасу.

Про це у коментарі Радіо Свобода заявив народний депутат від "Слуги народу" Олександр Качура.

"У нас є в планах запросити Фокіна на комітет, щоб він пояснив свою позицію і щоб він розділив позицію особисту (вихідця з Донбасу Фокіна) і позицію члена ТКГ, яка вона є", - розповів Качура.

Також він додав, що як заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вже підготував про це відповідне депутатське звернення. Качура очікує, що така зустріч з Фокіним може відбутися вже цього тижня на позачерговому засіданні комітету.

Читайте такожУ Раді не підтримали заяву Фокіна щодо особливого статусу Донбасу - Разумков

При цьому, за словами Качури, як і у випадку зустрічі комітету з головою української делегації в ТКГ Леонідом Кравчуком, на зустріч з Фокіним будуть запрошені представники парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, а також представники комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Скандальна заява Фокіна по Донбасу: що відбулося

  • Вітольд Фокін в інтерв’ю виданню "Страна" заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають понести покарання. Також висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що висловлювання Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу та амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України. За словами Єрмака, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.