фото: ua.depositphotos.com

4 листопада 2021 року в Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за "круглим столом" зібралися провідні науковці від медицини, лікарі профільних напрямків та представники громадських організацій задля обговорення проблеми зниження дитячої смертності в Україні. Мова йшла про законопроект "Про фортифікацію борошна", що був розроблений групою народних депутатів України від партії "ЗА МАЙБУТНЄ" спільно з Жіночим рухом "ЗА МАЙБУТНЄ".

Україна — перша в європейському антирейтингу за неонатальною смертністю (кількістю новонароджених, які помирають протягом перших 28 днів життя). Зі вродженими патологіями Spina Bifida (дефектів невральної трубки) народжуються 19 із 10 000 немовлят. Із них 15,8% помирають у перші дні життя.

Як зазначила авторка цього законопроєкту, народна депутатка України Ірина Констанкевич, світовий досвід збагачення борошна фолієвою кислотою, який уже протягом багатьох років використовують більш ніж у 80 країнах світу, у тому числі в США, свідчить про суттєве зниження випадків народження дітей зі вродженими вадами Spina Bifida.

Відео дня

"Завдяки фортифікації борошна цим країнам вдалося скоротити статистику дитячої неонатальної смертності майже вдвічі. І якщо в нашої країни є шанс рятувати життя тисяч немовлят, Україна має ним скористатися", — зазначила Ірина Констанкевич.

За словами нейрохірурга Михайла Ловги, який очолює відділення Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства та дитинства, наразі українські лікарі здійснюють операції плоду на 25–26 тижні вагітності, але це не вирішує проблеми.

"Так, хірургічне втручання покращує стан плоду та може нівелювати найстрашніші ускладнення центральної нервової системи, але операції не гарантують, що дитина народиться здоровою і не потребуватиме подальшого лікування. Профілактика патологій невральної трубки шляхом фортифікації борошна суттєво б полегшила ситуацію", — каже Михайло Ловга.

Зі свого боку дитячий невролог Львівської міської дитячої лікарні Ольга Тичківська наголошує, що протягом 2000–2016 років в Україні було зафіксовано 11000 випадків патологій невральної трубки. Лише 2800 малюків народилися живими, але ж 1200 з них померли.

 "Якщо б Україна вчасно запровадила світовий досвід та збагачувала борошно вітамінами, ми могли б попередити в середньому 5600 дитячих смертей. Тобто завдяки вживанню фолієвої кислоти ймовірність неврологічних вад розвитку плоду скорочуються на 60–85%. Адже фолієва кислота відіграє основну роль у синтезі, репарації та метилюванні ДНК, рості та поділі клітин тощо. Ми маємо нарешті зробити перший крок у напрямку, який уже тривалі роки дуже успішно реалізують у провідних країнах світу", — переконана Ольга Тичківська.

Наразі законопроєкт "Про фортифікацію борошна" зареєстрований та внесений до порядку денного Верховної Ради України. Майже всі учасники "круглого столу" погодилися з тим, що фортифікація борошна є ефективним засобом профілактики патологій Spina Bifida. Проте, за їхніми словами, механізм впровадження цієї практики має бути дуже виважений.

Держава має розробити чіткі промислові стандарти фортифікації, збагачувати не всі, а лише один сорт борошна, передбачити вигідні умови для закупівлі обладнання з метою мінімізації зростання собівартості кінцевої продукції тощо.

Із цими аргументами погодилася Ірина Констанкевич. Авторка законопроєкту акцентувала увагу на тому, що саме з метою всебічного аналізу та вирішення всіх спірних питань до обговорення законопроєкту "Про фортифікацію борошна" залучено провідних фахівців.

"Наше спільне завдання — вийти на той варіант, який буде корисним для суспільства", — підсумувала народна депутатка України від партії "ЗА МАЙБУТНЄ" Ірина Констанкевич.