Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, чому не було створено анонсовану раніше "консультативну раду" в рамках Мінської ТКГ.

Про це він сказав в інтерв'ю "РБК-Україна".

Кулеба спростував інформацію про те, що створення ради "зарубала" Німеччина.

Відео дня

"Правда полягає в тому, що не було досягнуто консенсусу з усіма учасниками процесу з приводу Консультативної ради", - розповів він.

Україна, за словами глави МЗС, продовжує наполягати на тому, що не має наміру вести прямі переговори з бойовиками "ЛДНР".

Читайте такожДонбас у ТКГ можуть представляти переселенці – Єрмак

"Ми всі чудово розуміємо, що наші російські співрозмовники дуже талановиті в "розводняку". Меркель або Макрон можуть поговорити з Путіним, Зеленський може поговорити з Путіним, Козак може поговорити з Єрмаком, Хеккер може поговорити з Козаком. Але це не означає, що хтось за чиєюсь спиною про щось домовляється. Коли мова доходить до рішень, то жодні рішення, які б стосувалися України, без України, звичайно, прийняти неможливо", - пояснив Кулеба.

Нагадаємо, 25 березня на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську планувалося створити Консультативну раду з участю представників України та окремих районів Донецької та Луганської областей (окупованих проросійськими силами територій). Ідея належала керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку.

Читайте такожУ Зеленського заявили, що Україна готова працювати у Мінському форматі до кінця року

Ні 25-го, ні 26-го березня Консультативну раду не створили. Росія звинуватила Україну у відмові від Консультативної ради.

Згодом Громадська рада при МЗС запропонувала альтернативний сценарій створення "консультативної ради" щодо Донбасу: призначити її членів без формального узгодження з окупаційною адміністрацією в Донецьку і Луганську.