У п'ятницю, 14 серпня, в Києві під Офісом президента пройшла мирна акція протесту проти рішення ЦВК про скасування місцевих виборів в окремих ОТГ Луганської та Донецької областей.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат Сергій Шахов.

Відео дня

Кілька тисяч людей, які приїхали вранці з Луганської області, вимагали від президента провести законні вибори у всіх ОТГ українського Донбасу, а також відправити у відставку губернатора Луганської області Сергія Гайдая.

Саме він подав до ЦВК документи, на підставі яких було прийнято Постанову про скасування виборів в низці ОТГ Луганської та Донецької областей. Цей звіт не просто містить неправдиву інформацію, а й свідомо вводить в оману керівництво країни, впевнений народний депутат Сергій Шахов, який виступив перед учасниками акції.

"Я закликаю всі силові структури порушити кримінальну справу за фактом підробки документів губернатором Луганської області Сергієм Гайдаєм, який ввів в оману президента і ЦВК. Люди чекали 5 років, щоб знести ту банду місцевих депутатів, яка засіла в міськрадах. Вся Луганщина хоче провести чесні та мирні вибори. Так давайте визначимося, в якій країні ми живемо: президент хоче миру, а губернатор хоче війни? СБУ, Національна поліція, ДБР - покажіть нарешті свою роботу!", - зазначив народний депутат.

Шахов також додав, що в Луганській області успішно пройшли місцеві вибори 2015 року, а також парламентські й президентські вибори 2019 року, і жодних провокацій та ексцесів не було.

Також учасники акції повідомили, що їх намагалися не пустити до Києва. Жителів Донбасу, що їхали на мирну акцію протесту, спочатку не пропускали на пунктах пропуску понад 5 годин, обшукували, записували особисті дані, перевіряли телефони та особисті речі.

Повідомляється, що свої вимоги активісти передали в письмовому зверненні до Володимира Зеленського та голови Центральної виборчої комісії. В руках луганчани тримали плакати з написами «Повернемо право голосу українцям!», «Ми хочемо вибори до місцевих рад!», «Я не дам вкрасти мій голос!», «Президент повинен нас почути!!!», «Президенте! Народ обурюється - твій Гайдай нехай гайдує!».

«Слуги так перелякалися результатів соціологічних досліджень на Донбасі, що знайшли єдиний спосіб не програти на місцевих виборах - скасувати їх зовсім. Прикриваючись абсолютно надуманими «питаннями безпеки», вони вирішили узурпувати владу в регіоні. Цього не буде», - додав глава Лисичанської виборчої комісії Дмитро Конов.

Це вже третя подібна акція протесту за тиждень. Раніше виборці протестували проти непроведення місцевих виборів у Сєвєродонецьку й вимагали звільнити губернатора Луганської області Сергія Гайдая.