Анналена Бербок / фото REUTERS

Уряд Федеративної Республіки Німеччини не змінив позицію щодо постачання в Україну зброї.

Як передає кореспондент УНІАН, про це федеральний міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила у Києві на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Глава МЗС Німеччини заявила, що її країна має чіткі зовнішньополітичні позиції.

Відео дня

"Тому, те, що було сказано два тижні тому і кілька місяців тому, я не змінюю. І це не залежить від того, куди я їду, оскільки позиція уряду Німеччини стосовно постачання зброї з огляду на відповідну політику експорту зброї відома, і це закріплено також у нашій історії", - сказала Бербок.

Німецький міністр зазначила, що обговорила це питання сьогодні з Кулебою.

"І що стосується нашої історичної відповідальності, я хотіла б сказати, що внесок Німеччини у підтримку України, безпеку України і насамперед у співробітництво, є досить широким, багатостороннім. Ми підтримували Україну в питанні лікування українських військових у Німеччині, в Берліні. Ми допомогли встановити пересувний військовий лазарет. Ми будемо робити все для того, щоб не допустити подальшої ескалації цієї кризи і використати всі дипломатичні можливості та найефективніші важелі для цього, для підтримки України", - сказала Бербок.

Вона нагадала, що Україна має одностайну підтримку з боку Євросоюзу, НАТО і країн "Великої сімки".

"Стосовно того, що подальша агресія матиме велику ціну для Росії, - політичну, економічну і практичну. І про це ми говоримо цілком серйозно", - сказала глава МЗС Німеччини.

Своєю чергою Кулеба зазначив, що кожна країна може зробити те, що вважає за необхідне у ситуації, що склалася, й керуватися власними національними інтересами, коли йдеться про підтримку України.

"Я не буду приховувати, що сьогодні ми обговорили з пані міністром питання постачання озброєнь до України з Німеччини. Я навів аргументи і позицію української сторони. Але насамперед нам дуже хочеться, щоб спрацював саме дипломатичний трек, і щоб ті зусилля, які ми зараз з Німеччиною докладаємо для досягнення результату у "нормандському форматі", щоб вони дали свій результат", - наголосив Кулеба.

Він додав, що українські дипломати продовжать діалог з ФРН з питання поставок озброєння.

"Ми знаємо, де і яку зброю можемо отримати. Ми чудово знаємо, як її використовувати для захисту, наголошую - виключно для захисту нашої території, нашої землі. Ми над цим щоденно працюємо і маємо дуже непогані результати. І наш діалог з Німеччиною з цього питання також продовжиться", - сказав Кулеба.

Глава МЗС також підкреслив, що Україна вдячна Німеччині за реалізацію довгострокової програми лікування та реабілітації військових, які зазнали поранень на російсько-українському фронті.

Читайте такожУ Канаді не виключають можливість відправлення зброї до України

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2021 року Бербок заявила, що не підтримує ідею постачання зброї Україні. На її думку, "подальше воєнне загострення не принесе Україні більшої безпеки".

16 січня посол України в ФРН Андрій Мельник вкотре закликав Берлін надати Україні озброєння. За словами українського дипломата, небажання нового уряду ФРН постачати зброю "дуже засмучує" на тлі нарощування сил РФ на кордоні з Україною.