ВР може виправити ситуацію ухваленням окремих законів / Фото УНІАН, Андрій Кримський

Рішення Конституційного суду скасувати систему електронного декларування є ганебним і нелогічним.

Про це заявив депутат від фракції "Слуга народу" Іван Шинкаренко в ефірі телеканалу "Україна 24". При цьому він вважає, що найближчим часом становище буде виправлено.

Читайте такожУ Кабміні зробили заяву про долю безвізу з Євросоюзом через скандальне рішення КСУ

Відео дня

"Думаю, що це ганебне рішення. Це взагалі не піддається ніякій логіці, це неконструктивне рішення однозначно. Але не потрібно засмучуватись, я впевнений, що Верховна Рада в найближчі місяці це питання виправить, все повернеться на свої місця. Чиновники, депутати та інші будуть декларувати свої статки, витрати і прибуток, держава і НАПК контролюватимуть всі несанкціоновані надходження і незаконне збагачення", - сказав нардеп.

Депутат зазначив, що поки доступ до реєстрів неможливий.

"Зараз це неможливо, сьогодні, завтра і найближчим часом. Але я наведу приклад з НАБУ, коли було ухвалено рішення, що воно було створено в неконституційний спосіб, але Верховна Рада створить закон, я знаю, що він вже є, який виправляє цю юридичну колізію. Так само буде і з рішенням Конституційного суду, ті зауваження, на які спирався суд, будуть виправлені в законах, які будуть подані до Верховної Ради, і знову повернеться можливість бачити реєстр декларацій", - сказав Шинкаренко.

Депутат вважає, що, попри те, що у НАПК немає доступу до реєстрів, корупціонерам не вдасться нічого приховати.

"Думаю, буде розроблена "карта руху" для врегулювання ситуації. Не бачу великої проблеми, оскільки все в наших силах, президент розуміє, що це не зовсім те, куди хоче рухатися країна з точки зору антикорупційної політики. Це рішення не буде оскаржене, просто за рахунок законопроектів буде врегульовано це питання. За кілька місяців не трапиться нічого страшного, якщо поки НАПК не має доступу до реєстрів, ми нічого не втратимо, і корупціонери нічого не зможуть приховати", - сказав Шинкаренко.

Конституційний суд проти антикорупційної реформи

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Нацагентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • 28 жовтня в Європейському Союзі нагадали, що надання фінансової допомоги Україні пов'язане з незалежними, ефективними і вільними від політичного тиску антикорупційними органами.