Зеленський нагадав, що надра є власністю всього народу України / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що санкції проти 19 компаній з видобутку надр застосовано через отримання ліцензій за заниженою ціною, що завдало великих збитків державі.

Про це йдеться у відеозверненні глави держави у Facebook.

Читайте такожРНБО запровадила санкції проти Януковича, Азарова та інших чиновників (список)

Відео дня

"Ми продовжуємо відновлювати справедливість там, де хтось вважав, що його персональні фінансові апетити можуть бути сильніші за інтереси держави та народу України, а його власні кишені - важливіші від державної казни. На основі пропозицій, внесених Службою безпеки України, застосовані персональні, економічні санкції, зокрема, блокування активів, обмеження торговельних операцій та транзиту ресурсів, а також анулювання та зупинка ліцензій і спецдозволів на користування та видобуток надр України щодо 19 компаній", - сказав Зеленський.

Глава держави зазначив, що ці 19 компаній, на думку правоохоронців, отримали ці ліцензії за заниженою ціною, завдавши державі великих збитків.

"Згідно Конституції, надра є власністю всього народу України. Часи, коли існував список прізвищ, які вважалися "українським народом", і можуть володіти та користуватись, ці часи закінчились", - підкреслив президент.

Санкції РНБО проти компаній у сфері користування надрами

  • 19 березня за підсумками засідання РНБО ухвалила рішення провести аудит усіх дозволів, які було видано на видобуток надр в Україні за період з 1994 року.
  • Також РНБО застосувала санкції щодо таких компаній: "Геоконнект", "Глобалгеоінвест", "Транссетгео", "Геопост", "Геовертикаль", "Геотаргет", "Надрапрайд", "Геофорс", "Геостенс", "Надравестгруп", "Бестойл компані», "Надра простір", "Інфогеотренд", "Еджін марка", "Екогазальянс", "Епівал енерджі", "Юноліт ойл", "Профінафт", "Бестгеотек".
  • За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, щодо цих 19 компаній застосовано максимальний тип санкцій.