Зеленський хоче запропонувати, щоб Україна займалася виробництвом вакцин від коронавірусу / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський, який в минулому був комедійним актором, має пораду для автократичних сусідів Володимира Путіна й Олександра Лукашенка: "Слухайте людей"

В інтерв’ю для Politico перед візитом в Брюссель Зеленський сказав, що протести в Білорусі й Хабаровську на далекому сході Росії викликають у нього страшно знайомі відчуття. Україна з початку 21 століття пережила дві вуличні революції.

Читайте такожВ РФ станеться суспільний вибух: Зеленський прокоментував протести у Хабаровську"Те, що сьогодні відбувається в Хабаровську, на мою думку, - це демонстрація дуже чіткої позиції людей, які вийшли. У них є своя думка. І це найважливіше. На них не вплинула інформаційна політика Російської Федерації. Їм не можна просто промити мізки. Очевидно, що в будь-який момент може статися соціальний вибух. Ми бачимо це ж саме в Білорусі сьогодні. Люди втомилися від цих політик", - сказав Зеленський.

Відео дня

Він додав, що люди при владі повинні дослухатися до тих, кому вони служать. Інакше їм доведеться зіштовхнутися з повстанням.

"Чи може таке ж, як в Білорусі, повторитися в Росії? Я не можу сказати. Але я бачу, що люди в Білорусі не будуть терпіти далі ту політику, яка була раніше. Владі потрібно слухати людей. І, найважливіше, кидаючи людей у автозаки за інакомислення чи застосовуючи до них кийки або певні засоби проти людей, не можна збудувати діалог. Людей потрібно почути. Якщо люди хочуть змін, тоді настав час для цих змін", - сказав український президент.

Він також пригадав, що Україна пережила дві революції за останні роки. Одна з них - Помаранчева революція - відбулася в 2004-2005 роках, а інша - Революція гідності - через десятиліття після того.

"Я бачу там приблизно таку ж ситуацію. Люди не хочуть жити так, як раніше. Якщо не буде діалогу, якщо влада не говорить про це з народом й вдає, що це відбувається "десь в якомусь регіоні, а не у всій країні", тоді буде хвиля. А, знаєте, як і в морі, хвиля завжди змиває все минуле", - вважає Зеленський.

Читайте такожAtlantic Council: Україна повинна подбати про своїх ветеранів, щоб перемогти у війніPolitico нагадує, що чинний український президент очолив країну в часи війни. За його словами, він прибуде на зустріч з лідерами ЄС з проханням і пропозицією. Перше з них стосується продовження чи навіть посилення європейської підтримки для України у війні з Росією. Український президент буде просити лідерів ЄС зберегти санкції проти Москви й далі розвивати економічні й політичні відносини з Києвом. Пропозиція ж Зеленського говорить, що Україна може допомогти з масовим виробництвом вакцин він коронавірусу, щойно вона стане готовою для проведення масових щеплень.

В інтерв'ю для Politico Зеленський також повторив свою прихильність до Мінського процесу. Але він також наголосив, що місцеві вибори на окупованих територіях Сходу України не можуть бути проведені до тих пір, поки Київ не відновить повний контроль над своїми кордонами. Президент Росії Володимир Путін вимагає проведення виборів на Донбасі раніше.

Але Зеленський переконаний, що без контролю над українським кордоном буде неможливо провести вільні й чесні вибори. А міжнародні спостерігачі не зможуть перевірити процес.

"Український кордон повинен бути під контролем української влади. Я кажу це відкрито і вірю, що інакше бути не може. Просто фізично неможливо", - сказав Зеленський.

Він також додав, що доля України абсолютно точно пов'язана з Заходом.

"Українці хочуть жити в європейській Україні. Вони розуміють, що це спосіб отримати членство в ЄС. Я переконаний, що ми ментально більш європейські, ніж, пробачте, деякі країни ЄС", - сказав український президент.

Читайте такожЗеленський окреслив основні питання, які обговорюватимуться під час саміту Україна-ЄСПід час брифінгів у понеділок, високопоставлені чиновники ЄС сказали, що вони збираються використати зустріч Зеленського з головою Європейської Ради Шарлем Мішелем, щоб підтвердити політичну і економічну підтримку Києва. Вони також збираються закликати Зеленського продовжити боротьбу з корупцією й провести низку реформ в сфері економіки й системи юстиції. Чиновники ЄС також сказали, що вони підтвердять підтримку санкцій проти Росії, про що збирається попросити Зеленський.

"ЄС продовжить демонструвати свою підтримку суверенітету й територіальної цілісності України", - сказав неназваний чиновник Politico.

Видання також додає, що Зеленський під час інтерв'ю наполягав, що йому доводиться вести переговори з Путіним. Чутливість його позиції в цьому процесі виказало й те, що він ухилився від питань про роль президента Росії в отруєнні опозиціонера Олексія Навального.

"Весь світ пильно стежить за деталями й результатами розслідування цієї трагедії, яка сталася з Навальним. Німецька сторона планує опублікувати ці результати. І ми всі хочемо їх побачити", - сказав Зеленський.

Саміт Україна-ЄС: що відомо

  • У Брюсселі сьогодні, 6 жовтня, відбудеться 22-й саміт Україна - Європейський Союз. Це буде перший двосторонній саміт ЄС з країною-партнером, який пройде у Брюсселі у традиційному "живому" форматі з початку пандемії COVID-19.
  • Делегацію України на саміті очолить Зеленський, делегацію Євросоюзу - президент Європейської ради Шарль Мішель.
  • Планувалося, що у саміті також братиме участь президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, однак напередодні вона пішла на самоізоляцію через нещодавній контакт з хворим на COVID-19.
  • На зустрічі буде обговорено пріоритетні питання відносин України і Євросоюзу, зокрема подальші кроки з імплементації Угоди про асоціацію, поглиблення секторальної інтеграції між Україною та ЄС, співпрацю в контексті подолання наслідків пандемії COVID-19 і подальшу підтримку з боку ЄС процесу реформ в Україні.
  • Окрема увага буде приділена безпековій ситуації на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу, а також обговоренню шляхів посилення координації зусиль України та ЄС з метою деокупації Криму та захисту прав кримчан.