Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив про паузу у дипвідносинах України та Білорусі / Фото УНІАН

Пауза у дипломатичних відносинах між країнами – нормальна світова практика. У цьому випадку таке рішення МЗС означає невизнання Україною результатів президентських виборів у Білорусі.

Про це в ефірі Україна 24 повідомив політолог Тарас Семенюк.

Читайте такожКричущий і нахабний крок: Україна пригрозила Нікарагуа санкціями через посла в Криму

Відео дня

Він наголосив, що замороження відносин, про яке заявив сьогодні глава МЗС України Дмитро Кулеба, не є розірванням дипломатичних контактів.

«Пауза триватиме, поки триватиме це політичне «джакузі», – пояснив Семенюк.

За його словами, причин для паузи може бути кілька. Насамперед – вибори в Білорусі, які зараз знаходяться під питанням «легітимності».

«Це всі прекрасно розуміють. Якщо не були присутні міжнародні спостерігачі, не було відкритого доступу до підрахунку результатів, не було соціологів – це створює тло для неприйняття результатів, й очевидно, що під питанням уся демократичність цих виборів. Тому реакція нормальна, прагматична», – пояснив політолог.

Також Семенюк зауважив недружній крок Білорусі щодо видачі «вагнерівців».

«Білорусь повернула їх у Росію, хоча сам Лукашенко казав, що він великий друг України. Очевидно, цей жест був недружнім, бо «вагнерівці» могли брати участь у бойових діях на Донбасі проти українських військових. Це важливий елемент верифікації участі Росії у війні на Донбасі», – розповів політолог.

Реакція України на дії Лукашенка: що відомо

  • 23 серпня президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Euronews порадив Лукашенку повторно провести президентські вибори в Білорусі вже протягом цього місяця.
  • МЗС Білорусі у відповідь попросило Україну не давати поради, а вирішувати власні внутрішні проблеми. Як заявив представник зовнішньополітичного відомства Анатолій Глаз: «Хотілося б відчути якусь підтримку або хоча б розуміння, а не слухати вже заїжджені з усіх боків поради».
  • МЗС України знову відреагувало на реакцію Мінська й знову порадило «слухати думку суспільства і не відкидати дружніх порад».
  • 28 серпня стало відомо про замороження Україною всіх дипломатичних контактів з Білоруссю. Глава МЗС Дмитро Кулеба пояснив, що відносини з сусідом вийдуть «з паузи», коли вони «не нестимуть ні репутаційних, ні політичних, ні моральних втрат для України».
  • Україна планує розглянути можливість запровадження санкцій проти Білорусі й підтримала відповідний намір європейської спільноти.