Після реформи Державної архітектурно-будівельної інспекції апетити корумпованих чиновників нікуди не поділися, скоріше - зросли. ДАБІ обросла новими тіньовими схемами, перебуваючи в підвішеному стані після її ліквідації з ініціативи президента.  

Про це на своїй сторінці в Facebook пише політтехнолог Асоціації професійних політичних консультантів Олег Постернак.

"Є таке відомство - ДАБІ. Для підприємців та інших учасників ринку Це темний Мордор. Тому як, напевно, не залишилося інших таких покритих цвіллю схемотозів і корупцією установ. ДАБІ тріщала скандалами завжди і давно, особливо в період Януковича, коли в структурі працював якийсь Олександр Сергієнко (екс-начальник відділу ліцензійних процедур ДАБІ). Так, той самий, який прогримів у скандалі з приватним будівельним реєстром на іноземних серверах. Всі, хто стикався з будівельним бізнесом, знають схему "5 баксів за квадратний метр" на вході і на виході. Ці кошти платилися фірмам-посередникам (так званим бек-офісам), асоційованим з керівництвом ДАБІ", - констатує експерт. 

Відео дня

Постернак зазначив, що після реформи відомства апетити корумпованих чиновників нікуди не випарувалися, якщо не зросли. У ЗМІ дуже багато матеріалів про те, що фінансові потоки в інспекції з певного часу почали направляти Сергій Трофімов (екс-заступник Голови ОП) і Володимир Родін (радник Трофімова, співзасновник будівельної фірми BD Holding, пов'язаної з мережею бек-офісів), які скористалися послугами Сергієнка. 

"І все це називалося дружно "реформою ДАБІ", а за фактом стало пролонгацією корупційної справи. ДАБІ обросла новими тіньовими схемами, перебуваючи в підвішеному стані після її ліквідації з ініціативи президента. Природно, дуже багато стало явним і публічним. З'явилися кримінальні справи, які, втім, ризикують опинитися нині злитими, тому як фігуранти (Сергієнко і Родін) намагаються піти від відповідальності", - стверджує Олег Постернак.  

Однак Сергієнко і Родін, попри ліквідацію інспекції, продовжують функціонувати в якості посередників, які уособлюють "тіньове ДАБІ" - потужне корупційне дно, що годує вузьку групу чиновників будівельної сфери. 

"Тільки тепер такси виросли в 3 рази. До слова сказати, нині ситуація в ДАБІ трохи стабілізувалася, адже Трофімова відсунули, хоча він і намагається відновити колишній вплив на інспекцію, використовуючи свої адміністративні можливості. Однак звичку бюрократа не поміняти: якщо до старої годівниці доступу немає, потрібно шукати нову", - резюмував політтехнолог.