Артем Ситник / Фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро вважає, що рішення Конституційного суду про неконституційність призначення Артема Ситника директором НАБУ політично вмотивованим. Воно не означає автоматичного звільнення керівника НАБУ.

Про це йдеться в заяві прес-служби НАБУ.

У НАБУ звернули увагу, що рішення КСУ прийнято незабаром після оприлюднення так званих плівок ОАСК, на яких задокументовані розмови про "кероване правосуддя в Україні, в тому числі і щодо прийняття рішень Конституційним судом України".

Відео дня

Читайте такожУ НАБУ заявили, що справа проти суддів Окружного адмінсуду Києва не нова

Це рішення є черговим кроком на шляху знищення інституційної незалежності НАБУ, - зазначили в бюро.

До цього, повідомили в НАБУ, КСУ позбавив бюро права через суд скасувати незаконні операції державних підприємств і фактично звільнив чиновників від кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

На черзі розгляд суддями КСУ подання нардепів про нібито неконституційність створення НАБУ, повідомили в Бюро. Ініціаторами цих звернень виступають фігуранти розслідувань НАБУ, в тому числі і ті, які вже мають статус підозрюваних або опинилися на лаві підсудних, зазначили в НАБУ.

Розгляд справи Ситника в суді: що відомо

  • 9 липня Конституційний суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності указу президента про призначення Ситника на посаду директора НАБУ.
  • Провадження було відкрите за конституційним поданням 51 народного депутата щодо конституційності указу президента від 16 квітня 2015 року про призначення Ситника директором НАБУ.
  • Автори клопотання вважають, що тодішній президент України Петро Порошенко, призначивши Ситника директором НАБУ, вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив встановлену частиною 4 статті 5 Конституції заборону на узурпацію державної влади.
  • Також вони вважають, що видання указу суперечить положенням частини 2 статті 6, частини 2 статті 8, частини 2 статті 19, пункту 31 частини 1 статті 106 Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.
  • Згодом, Конституційний суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.