У Зеленського відреагували на столва Путіна про Україну і НАТО \ фото REUTERS

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк наголосив, що процес вступу України в НАТО - це не те питання, в якому у Росії може бути якась позиція, яку потрібно предметно обговорювати в форматі переговорів лідерів РФ і США.

Про це Подоляк заявив в коментарі кореспонденту УНІАН.

«На мій погляд, некоректно робити висновки про те, що на саміті нібито обговорювалася можливість вступу України в НАТО. Це не те питання, в якому у РФ може бути якась позиція, яку потрібно предметно обговорювати в подібному двосторонньому форматі», - сказав він.

За словами Подоляка, вступ України в НАТО - це тільки про відносини України і держав - членів НАТО, «там немає Росії як сторони процесу».

Що стосується «Мінських угод», то, на думку Подоляка, позиція американської сторони відповідає інтересам України.

Читайте такожЗеленський вважає, що Байден не домовлятиметься з Путіним про Донбас без України

«Дійсно, потрібно посилити дипломатію для виконання «Мінська». Можливо, навіть для модернізації послідовності кроків. У свою чергу, пан Путін висловився щодо «Мінська» так, що зрозуміло - це саме російська сторона блокує мирні ініціативи, тому що зацікавлена ​​тільки в одному - в реалізації політичної частини «Мінська», - додав радник.

«А частина з безпеки? А зобов'язання гуманітарного характеру? Не буває політики на війні. Тому логічно спочатку закінчити бойові дії, забезпечити реальну тишу, звільнити утримуваних осіб, провести повну деокупацію, а потім вже реалізувати політичні речі, коли демократичний процес буде в цілковитій безпеці. Саме так і будемо посилювати дипломатію. Дозволю собі висловитися навіть різкіше. РФ вустами свого президента вперше недвозначно заявила, що пан Порошенко забезпечив складання вкрай вигідної Росії угоди, і РФ категорично не зацікавлена ​​в тих проукраїнських змінах до «Мінська», на яких наполягає Володимир Зеленський», - резюмував Подоляк.

Переговори Байдена і Путіна: деталі

16 червня президент Росії Володимир Путін за підсумками переговорів з Джозефом Байденом заявив, що тема вступу України в НАТО торкалася «мазком».

«З приводу вступу України в НАТО -ця тема зачіпалася "мазком", тут, мабуть, нічого обговорювати", - сказав Путін.

Крім того, за словами Путіна, він обговорив з Байденом питання виконання Мінських угод.

«Що стосується України - ця тема порушувалася, не можу сказати, що дуже докладно, але, наскільки я зрозумів президента Байдена, в основі врегулювання на сході України мають бути Мінські угоди», - зазначив він.

У свою чергу Байден на зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним підтвердив непохитну підтримку США територіальної цілісності України.