В Україні обговорюють можливу відставку Залужного / фото president.gov.ua

Можлива відставка командувача ЗСУ Валерія Залужного - крок, який, ймовірно, розлютить багатьох військових, пише The Times.

Видання нагадує недавню заяву президента України Володимира Зеленського з натяком про те, що звільнений може бути не один Залужний, а що Україні у цілому потрібна націлена на перемогу нова команда:

"Я говорю про перезавантаження, про заміну, я маю на увазі щось серйозне, що стосується не однієї людини, а напряму керівництва країною".

Відео дня

Як зазначає The Times, розлад між Зеленським і Залужним став очевидним у листопаді, коли генерал заявив The Economist, що війна зайшла в глухий кут. Вважається також, що у Зеленського є розбіжності з Залужним через його прохання мобілізувати півмільйона людей.

Політолог Володимир Фесенко прогнозує, що відставка Залужного буде вкрай непопулярна серед українських солдатів і мирних жителів, але будь-якого військового перевороту не буде.

"Українські військові досить дисципліновані і розуміють, що бунт у воєнний час загрожує небезпекою військової поразки. Крім того, не всі воєначальники підтримують Залужного. Але буде сильне невдоволення і в армії, і в суспільстві", - сказав він.

Також видання зазначає, що звільнення Залужного може зробити його конкурентом на пост президента:

"Хоча Залужний не подав жодних ознак того, що у нього є політичні амбіції, критики Зеленського бачать в ньому його можливу заміну".

Ймовірна відставка Залужного - що повідомлялося

Нагадаємо, як писав The Washington Post з посиланням на високопоставленого українського чиновника, у ймовірному розколі між Зеленським і Залужним найсерйознішою розбіжністю стала прохання генерала мобілізувати більше солдатів.

За словами чиновника, остаточна цифра Залужного наближалася до 500 тисяч, але Зеленський відмовився від призову такої кількості людей, хоча військові командири кажуть, що необхідність у ній елементарна.

Вас також можуть зацікавити новини: