В Україні обговорюють можливу відставку Залужного / фото president.gov.ua

У ймовірному розколі між президентом України Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним найсерйознішою розбіжністю стало прохання генерала мобілізувати більше солдатів, пише The Washington Post з посиланням на високопоставленого українського чиновника.

За словами чиновника, остаточна цифра Залужного наближалася до 500 тисяч, але Зеленський відмовився від призову такої кількості людей, хоча військові командири кажуть, що необхідність у ній елементарна.

"Людей дійсно не вистачає. Навіть якщо це просто оборонні дії, все одно є постійні втрати. Хтось захворів, хтось звільнений за станом здоров'я або хтось переведений в тил. Отже, бажаючих сидіти на справжній лінії фронту стає все менше і менше. Враховуючи, що росіяни вже кілька місяців ведуть наступальні дії, в основному на сході України, потреба в людях критична", - заявив майор, командувач підрозділом на сході України.

Відео дня

У публікації наголошується, що Залужний не злиться на своє можливе звільнення.

"Дійсно, відносини між ним і Зеленським зіпсувалися протягом майже двох років війни з Росією. За словами американських і українських чиновників, вони просто не довіряли один одному", - пише The Washington Post.

Крім того, вказується, що той, хто прийде на зміну Залужному, майже напевно буде близький і більш лояльний до президента. Головними претендентами на цей пост є нинішній командувач Сухопутними військами генерал-полковник Олександр Сирський і начальник військової розвідки генерал-лейтенант Кирило Буданов.

Ймовірна відставка Залужного - актуальне

Як писав Bild, Зеленський дійсно намагався усунути Залужного, проте проти виступили Буданов і Сирський.

Військовий аналітик Центру Європейської Ради з міжнародних відносин Густав Грессель вважає, що новим головнокомандувачем Зеленський хотів зробити якраз Олександра Сирського, оскільки "він більш лояльний до президента".

Вас також можуть зацікавити новини: