У Радбезі ООН не вірять Росії / фото REUTERS

Резолюція Росії щодо війни в Україні, в якій не згадується роль Москви, провалилася на голосуванні Ради Безпеки ООН. Проект документа підтримали тільки Росія і Китай, інші 13 членів утрималися.

Про це повідомляє Reuters.

"Якби Росія дбала про гуманітарну ситуацію, вона припинила б бомбардування дітей і поклала край їх тактиці облоги. Але вони цього не зробили", - заявила після голосування посол Великобританії в ООН Барбара Вудворд.

Відео дня

Для ухвалення резолюції Ради Безпеки потрібно як мінімум дев'ять голосів і відсутність вето з боку Росії, Китаю, Великобританії, Франції або США.

Із 15 членів Радбезу ООН лише двоє підтримали документ, запропонований Москвою. Це, звісно, сама ж Росія, а також Китай. Утрималися під час голосування Франція, Великобританія, США, Індія, Ірландія, Кенія, Мексика, Норвегія, Албанія, Бразилія, Габон, Гана й ОАЕ.

Представник Росії в ООН Василь Небензя звинуватив тих, хто утримався від голосування в політизації своїх мотивів.

У тексті резолюції є заклики "до припинення вогню для евакуації мирних громадян". Але все це – лише ілюзія, яку намагається створити Москва. Адже насправді документ, який підготували росіяни, просякнутий традиційним для них цинізмом. Росія "пропонує" заборонити сторонам конфлікту використовувати цивільну інфраструктуру для розміщення військових об'єктів й не встановлювати їх у густонаселених районах".

Україна такого ніколи не робила. Натомість Росія безжально бомбить українські міста й завдає ударів по житлових кварталах і при цьому – прикривається потім мирними мешканцями. Сумнівно, що держава-агресорка раптом погодилася публічно визнати свої злочини. Отже, подавши таку резолюцію там переслідували аж ніяк не благі наміри.

Проект документа підтримали тільки Росія і Китай, 13 членів утрималися / фото REUTERS

Російську резолюцію розкритикувала американська пані посол Лінда Томас-Грінфілд. Вона наголосила, що цим документом Москва вкотре намагалась використати Радбез для "прикриття своїх жорстоких дій".

"Росія мала б нахабство висунути резолюцію з проханням до міжнародної спільноти вирішити людську кризу, яку сама ж Росія створила", – підкреслила вона.

Й наголосила, що Радбез ООН не братиме участь у підступній грі Росії. Адже у відповідному документі немає згадок про її роль як єдиної причини гуманітарної кризи в Україні.

"У війні в Україні винна тільки Росія",- заявила Лінда Томас-Грінфілд. - "Нещирі спроби Росії заперечувати правду про свої дії як і раніше зазнають невдачі".

Нагадаємо, Україна напередодні попросила Генасамблею ООН проголосувати за резолюцію щодо гуманітарних наслідків війни, яку підготувала міжрегіональна група з понад 20 держав. Цей документ навіть не пробували виносити на розгляд Радбезу, адже Росія як її постійний член має право на вето. Натомість Генасамблея свої рішення ухвалює простою більшістю.

Вас також можуть зацікавити новини: