Україна наразі не веде жодних перемовин з РФ щодо завершення війни / фото REUTERS

Очевидно, що на переговорах Росія не погодиться вивести свої війська з території України. Якщо це так, то жодних переговорів у принципі не може бути.

Про це в інтерв'ю Obozrevatel заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

За його словами, Україні бажано від таких переговорів йти.

Відео дня

"Ми можемо говорити про переговори лише тоді, коли вийдемо на свої державні кордони 1991 року. Тоді можна говорити про припинення вогню, про демаркацію та делімітацію кордону, про репарації тощо", - зазначив Сунгуровський.

Проте, експерт переконаний, що такі переговори мають бути не у двосторонньому, а у тристоронньому форматі: до них має підключитися Захід.

"Якщо Захід сказав, що нам така Росія не потрібна, її потрібно позбавити можливості проводити агресію проти сусідів, то в принципі вона повинна бути демілітаризована. Грубо кажучи, РФ має вивести свої наступальні озброєння за Урал. Як це було до 2007 року, коли Росія вийшла з Договору про звичайні збройні сили у Європі. Там були положення про флангові обмеження, відповідно до них Росія тримала всі свої важкі озброєння за Уралом. Але у 2007 році вона вийшла із цього Договору. Це дало їй можливість наростити угруповання на Кавказі та провести "спеціальну воєнну операцію" у Грузії. Щоправда, тоді вона так не називалася", - наголосив Сунгуровський.

Як повідомляв УНІАН, 29 березня в Стамбулі відбувся перший раунд переговорів між делегаціями України і РФ. На цих переговорах Україна запропонувала підписати міжнародний договір про нову систему гарантій безпеки для неї.

12 квітня глава української переговорної групи, керівник парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що українська сторона дотримується Стамбульського комюніке і не змінювала свою позицію в переговорах з Росією.

16 червня Арахамія заявив, що Україні бракує озброєння і боєприпасів, аби зрівнятися з Росією в "в одній із найбільших битв 21 сторіччя". Він зазначив, що "наша переговорна позиція насправді є доволі слабкою, тому ми не хочемо сидіти за столом, якщо ми у такій позиції. Ми повинні якимось чином змінити це" і наголосив на потребі проведення контроперації для повернення втраченої території.

6 липня в Офісі президента заявили, що певні контакти з російською переговорною групою підтримуються виключно на рівні гуманітарних підгруп.

За словами голови ОП Андрія Єрмака, на сьогодні єдині переговори з РФ – про розблокування українських портів.

Вас також можуть зацікавити новини: