Зеленський і Макрон прибули до Брюсселя / фото Twitter / vonderleyen

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 9 лютого, прибув до Брюсселя разом з французьким колегою Еммануелем Макрон. Український лідер виступає у Європарламенті, а також відвідає саміт ЄС.

"Ласкаво просимо до Брюсселя, дорогий Володимир Зеленський. У серці європейської родини, до якої належить Україна", - написала у Twitter глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

Вона запевнила, що європейські політики підтримуватимуть Україну на кожному кроці на шляху до ЄС. Глава Єврокомісії особисто зустрічала Зеленського та Макрона в аеропорту.

Після виступу Зеленського обдарували гучними та тривалими оплесками, а також у стінах Європарламенту пролунав гімн України.

Виступ Зеленського у Європарламенті - онлайн

Очікується, що в Брюсселі президент України зустрінеться з лідерами ЄС, які зібралися на саміт Європейської ради.

За даними деяких ЗМІ, під час свого візиту президент України озвучить ключові питання:

  • прискорення постачання озброєння Україні;
  • посилення санкцій щодо Росії, у тому числі у сфері атомної енергетики через окупацію Запорізької АЕС;
  • вступ України до ЄС та початок переговорів про членство до кінця року;
  • підтримка західними партнерами української "Формули світу".

Візит Зеленського до Європи - що відомо

8 лютого президент України Володимир Зеленський з раптовим візитом вирушив до країн Європейського Союзу. Першою зупинкою стала Великобританія, де він зустрівся з прем'єр-міністром Ріші Сунаком і виступив з промовою в британському парламенті. Крім того, українського політика прийняв король Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії Чарльз III.

Другою зупинкою став Париж, де Зеленський зустрівся з президентом Франці Еммануелем Макроном канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Вас також можуть зацікавити новини: