Ініціювати відповідальність того чи іншого міністра зможе певний комітет або 45 депутатів / Фото УНІАН

Найближчим часом у Верховній Раді буде зареєстровано законопроект про інтерпеляцію.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Ви знаєте, що таке інтерпеляція? Я поясню, бо це дуже важливо. Ефективність роботи міністрів треба контролювати. Стаття 85 Конституції покладає цю функцію на Верховну Раду. Втім, у нас відсутні законодавчі положення, які б конкретизували таке конституційне право парламенту", - зазначила депутат.

Відео дня

Читайте також"Хитрозроблена фракція": Гетманцев попросив розібратися зі словами Геращенко

Вона додала, що винятком в цьому питанні є хіба що закон "Про статус народного депутата України", який дає народним депутатам право звертатися до Кабміну із запитами, але цього недостатньо для ефективного контролю.

"Вихід - процедура інтерпеляції. Цей маловідомий українцям термін якраз і означає право парламенту порушити питання про відповідальність того чи іншого міністра. Інтерпеляція використовується у багатьох європейських державах із парламентською або змішаною формами правління. Наприклад, вона популярна у сусідній Польщі. До порядку денного кожного засідання Сейму вноситься пункт "інтерпеляції і питання по поточних справах", - пояснила Кравчук.

Вона повідомила, що вже підготовано проект закону "Про інтерпеляцію", згідно з яким ініціювати таку процедуру зможе певний комітет або 45 народних депутатів.

Далі питання розглядається в профільному комітеті, а коли він дає свій висновок, - виноситься на пленарне засідання.

"Якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, прем'єр-міністр протягом 15 днів зобов'язаний внести подання про його звільнення. В разі, якщо прем'єр цього не робить, питання включається до порядку денного парламенту без голосування, і парламент сам ухвалює рішення про звільнення міністра", - пояснила представник "Слуги народу".

Щодо міністрів оборони і закордонних справ, пояснила Кравчук, Верховна Рада, за цим законом, рекомендуватиме президенту звільнити їх, якщо дає негативну оцінку за результатами інтерпеляції.

"Чому ми не можемо звільнити міністрів одразу, за фактом визнання незадовільною їхньої роботи, без залучення в цей процес прем'єра? Тому що Україна - парламентсько-президентська республіка. Повне усунення з цього процесу прем'єра призведе до порушення балансу між Радою й урядом та буде визнано неконституційним. Я підписала цей законопроект. Найближчим часом він буде зареєстрований", - повідомила Кравчук.