Володимир Зеленський поспілкувався з Джо Байденом / ілюстративне фото ОП

Президент України Володимир Зеленський завершив розмову з американським колегою Джо Байденом.

Розмова Зеленського та Байдена тривала півтори години, розповів очільник Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1".

Відповідаючи на запитання щодо перемовин Зеленського та Байдена, Єрмак розповів: "Розмова тривала практично 1,5 години.... Президент Байден розповів президенту Зеленському про його саміт з президентом Росії Путіним (Володимиром Путіним – Ред.). І також вони говорили і про інші питання".

Відео дня

Зеленський у Twitter повідомив, про що говорив з Байденом.

Читайте такожСША нададуть Україні додаткову оборонну допомогу – радник з нацбезпеки"Президент США ознайомив мене зі змістом його перемовин із Володимиром Путіним. Також обговорили можливі формати врегулювання конфлікту на Донбасі. Торкнулися перебігу внутрішніх реформ в Україні", – зазначив він.

Як повідомляє прес-служба глави української держави, ключовим питанням переговорів стала безпекова ситуація навколо України та перспективи активізації мирного врегулювання.

Крім того, президенти обмінялися оцінками щодо перебігу та результатів перемовин лідерів Сполучених Штатів і Росії.

Зеленський подякував Байдену за послідовну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та підтвердив налаштованість на пошук шляхів до миру на Донбасі.

Наголошується, що сторони скоординували позиції щодо подальших кроків у цьому напрямі. 

Зеленський наголосив, що Україна має чіткі пропозиції щодо розблокування мирного процесу й готова обговорювати їх у різних форматах.

Глави держав також обговорили шляхи безпекової, фінансової та політичної підтримки України у протидії гібридній агресії, що триває.

Зазначається, що окрему увагу президент України приділив проблематиці енергетичної безпеки нашої держави. 

Він наголосив, що українська сторона розглядає проект "Північний потік-2" виключно через призму енергетичних і безпекових гарантій, а його просування позбавляє Україну важливого чинника стримування російської агресії.

У зв'язку з цим Байден та Зеленський обговорили конкретні кроки, які можуть бути здійснені для посилення енергетичної стійкості України.

Нагадаємо, 7 грудня відбулися переговори Джо Байдена і Володимира Путіна за допомогою закритого каналу відеозв'язку. Байден попередив президента Російської Федерації про рішучі економічні та інші заходи у разі посилення воєнної активності на кордоні з Україною.

Як сказав радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, Байден відмовився йти на поступки Путіну у питанні перспектив вступу України в НАТО.

Салліван не зміг сказати, чи Путін остаточно вирішив нападати на Україну. Водночас радник з нацбезпеки припустив, що Путін може відмовитися від планів вторгнення в Україну в обмін на запуск "Північного потоку-2".

Вас можуть зацікавити такі новини: