Подоляк прокоментував реакцію суспільства на можливе звільнення Залужного / колаж УНІАН, фото facebook.com/CinCAFU, скріншот

Останні кілька днів в Україні та за її межами активно обговорюють чутки про можливе звільнення головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що реакція суспільства на цю інформацію для нього "виглядає дивно".

"Чи може бути дискусія? Для мене це взагалі дивно виглядає. Все ж таки, це вертикаль президента, це менеджер президента – я маю на увазі головкома, в цілому говорю. Це безпосередньо його вертикаль, він опікується війною в форматі верховного головнокомандувача. Безумовно, він може ставитися до тих чи інших підлеглих, ставити їм певні завдання, отримуючи певні результати, давати оцінку цим результатам і так далі. Я, чесно кажучи, завжди не розумів, у чому тут проблема. Це ж не політичний процес, не політична конкуренція, це війна", – сказав він в ефірі телеканалу "Ми – Україна". 

Подоляк зазначив, що під час війни є необхідність оцінити те, що відбувається, ефективність продовження тих чи інших дій, "плани на завтра-післязавтра" тощо. І це, за його словами, є цілком нормальним процесом. 

Відео дня

"Але в понеділок ми побачили не стільки про війну, скільки про політичну конкуренцію. Для мене це взагалі дивно, тому що під час війни політична конкуренція на рівні генералітету й політики виглядає так собі. Між тим, є ж офіційне спростування цієї інформації. Далі – дивимося, як будуть розвиватися події. Якщо будуть якісь зміни, будемо про це говорити. Поки що змін немає", – додав він. 

Можливе звільнення Залужного: основні моменти

У понеділок, 29 січня, низка джерел повідомили про те, що президент України Володимир Зеленський готує звільнення головкома Валерія Залужного. У Міноборони та Офісі президента через кілька годин ці чутки спрацювали, проте  у ЗМІ пишуть, що звільнення не скасували, а просто відклали через тиск з боку військових та Заходу. 

Цю тему активно почали висвітлювати провідні світові видання. Зокрема, The Times пише, що Зеленський викликав Залужного на розмову, де запропонував піти у відставку. Коли головком відмовився, президент сказав, що підпише указ про його звільнення.

Повідомлялося, що Залужному пропонували посаду секретаря Ради національної безпеки, але він відмовився. Його ж посаду, за даними The Economist, пропонували двом претендентам – обидва не погодилися. 

Вас також можуть зацікавити новини: