Полуничний крамбл із соковитою начинкою та апетитною хрусткою скоринкою з пісочного тіста - це простий і сільський літній десерт. Для нього вам будуть потрібні всього 8 простих інгредієнтів, а готується він менш ніж за 1 годину. Існує кілька варіацій крамбла, але технологія у всіх приблизно одна й та сама, і вона - до непристойності проста. Пропонуємо приготувати цей десерт за рецептом фудблогерки Нори Кукс (Nora Cooks).
Що таке крамбл? Крамбл - це англійський десерт. Він являє собою запечені фрукти або ягоди, вкриті крихтою з пісочного тіста. Особливо смачним виходить швидкий і простий пиріг із полуницею, який їдять ложками, від чого він здається ще смачнішим.
Раніше ми розповідали, як приготувати полуничний торт "Фрезьє" - напрочуд гарний і шалено смачний десерт.
Хрусткий крамбл із полуницею - покроковий рецепт
Інгредієнти*:
- 500-600 г полуниці;
- 2 ст. л. цукру (частина I);
- 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю;
- 1 ч. л. апельсинової цедри (за бажанням);
- 120 г борошна (можна взяти цільнозернове);
- 150 г цукру (частина II);
- 1/4 ч. л. солі;
- 100-115 г (½ пачки) вершкового масла (розтопленого).
*Кількість інгредієнтів можна подвоїти, але тоді потрібно взяти більшу форму, а час випікання збільшити до 50 хвилин.
Як приготувати крамбл
Розігрійте духовку до 180 градусів. Квадратну або круглу форму для випічки (22 см) змастіть вершковим маслом і посипте борошном (або вистеліть пергаментом). Вимийте, очистіть полуницю і розріжте її навпіл.
У сезон полуниці краще використовувати свіжі ягоди, але за потреби можна взяти заморожені.
Покладіть у форму для випічки і посипте 2 ст. л. цукру (частина I). Додайте кукурудзяний крохмаль і апельсинову цедру (якщо використовуєте її) і перемішайте.
Кукурудзяний крохмаль потрібен для того, щоб загустити полуничну начинку і не дати їй пустити занадто багато соку.
Апельсинова цедра робить полуничну начинку яскравішою і надає їй ледь вловимої терпкості. Можна взяти лимонну цедру.
З'єднайте в мисці борошно, 150 г цукру (частина II), сіль і перемішайте. Розтопіть і додайте вершкове масло та ще раз перемішайте, щоб вийшла крихта.
У пісочну крихту можна додати горіхи - вони додадуть приємного м'якого хрускоту, або 70-90 г вівсяних пластівців - вони дадуть чудову текстуру.
Руками рівномірно викладіть крихту на полуницю. Сформуйте кілька великих шматочків - після випічки вони виходять апетитними та хрусткими.
Випікайте пиріг крамбл 35-40 хвилин, поки крихта не стане золотистою, а начинка не почне пузиритися.
Дайте випеченому крамблу охолонути протягом 10-15 хвилин - за цей час аромати посиляться, а начинка - злегка загусне.
Подавайте полуничний крамбл із ванільним морозивом або збитими вершками і насолоджуйтеся!
Полуницю в начинці можна поєднувати з іншими інгредієнтами - нарізаним ревенем, малиною, вишнею або чорницею. Або ж приготувати суто крамбл із вишнею чи іншими ягодами.