Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі розглядає можливість розганяти мітинги опозиції в Москві з залученням місцевих "козаків" і бойовиків з Донбасу.

Про це повідомляє видання Медуза з посиланням на свої джерела.

Три джерела відзначають, що подібна ініціатива виходить з Адміністрації президента Росії.

Відео дня

За даними видання, російські "козацькі" організації і бойовики, які воювали на Донбасі, під керівництвом одного з колишніх лідерів російських терористів Олександра Бородая залучені владою для підготовки до протидії мітингів опозиції. Єдине, що зупиняє "козаків" і прихильників бойовиків від участі в акціях - відсутність бюджетів на розгін акцій, відзначають співрозмовники "Медузи".

"Дзвонили [отаману Москви Андрію] Шустрову, пропонували взяти участь в чудовій справі - відшмагати навальнят", - розповідає "Медузі" співрозмовник, близький до московського "козацтва".

Читайте такожУ Росії у батьків хочуть відібрати дитину через участь у протестах

Один з козачих отаманів заявив виданню: "Розганяти - це ми згодні. Але до мене поки що не зверталися".

В Адміністрації президента ситуацію коментувати відмовилися.

Найближча акція опозиції в Москві запланована на 31 серпня. У цей день в центрі міста може пройти хода на підтримку незареєстрованих кандидатів у Мосміськдуму і підозрюваних в участі в масових заворушеннях. Акція не узгоджена з міською владою.

Але на неї "козаків" і бойовиків з Донбасу співрозмовники "Медузи" не очікують. За словами обізнаного про переговори ветерана МВС, на якого посилаються автори розслідування, в Кремлі чекають, коли мерія Москви "програє вулицю опозиції".

Досі протидіяти мітингам у Москві в 2019 році намагалися тільки представники руху SERB, який експерти пов'язують із Головним управлінням з протидії екстремізму МВС. "SERB намагається шаліти, але їх дуже мало", - говорить джерело "Медузи", близьке до ФСБ. Журналісти згадують участь людей в козачій формі в розгоні мітингу Олексія Навального в 2018 році.

Раніше повідомлялося, що "Росгвардія" в інтернеті шукає бійців для придушення мітингів. Платити за це пропонують від 50-60 тисяч рублів. Це в 20 разів більше середньої зарплати по країні.