REUTERS

Європейський суд з прав людини у вівторок визнав відповідальність російської влади за викрадення і ймовірну загибель двох десятків жителів республік Північного Кавказу в період з 2000 по 2006 рік і нерозслідування цих злочинів.

Як повідомляє "Настоящее время", рішення було винесено відразу по декількох справах - "Саїдова та інші проти Росії", "Тімербулатова та інші проти Росії", "Ватцаєва та інші проти Росії", "Ідрісова проти Росії" тощо. Як наголошується, всі заявники стверджували, що їх рідні та близькі, жителі Чечні, Інгушетії й Дагестану, були викрадені силовиками та зникли.

Читайте такожОбвинувачена у сепаратизмі Штепа отримала від України 3600 євро за рішенням ЄСПЛ

Відео дня

Судом встановлено, що російською владою у всіх випадках були порушені стали 2 (право на життя) і 5 (право на свободу та особисту недоторканність) Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Крім того, щодо деяких заявників РФ та її держструктури також порушили статтю 3 (заборона тортур і жорстокого поводження) і 13 (право на ефективні засоби юридичного захисту) Конвенції про захист прав людини.

"Всім заявникам присуджено сукупну компенсацію моральної шкоди в загальній сумі 1 млн 600 тис. євро (по 80 тис. євро за одного зниклого людини). Деяким заявникам також присуджено компенсацію матеріальної шкоди та судових витрат", - пише видання.