Такий же пристрій є і у президента США Джо Байдена / скріншот

Під час візиту президента Російської Федерації Володимира Путіна у Пекін на камеру потрапили його відомі "валізки". З їх допомогою можна віддати наказ про нанесення ядерного удару.

На оприлюднених кадрах видно, як Путін після зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном в Пекіні йде на іншу зустріч в оточенні охорони, а за ним слідують два офіцери ВМФ Росії у формі, кожен з яких несе портфель.

Видання Reuters пише, що російський ядерний чемоданчик традиційно носить офіцер ВМФ. Відомий як "Чегет", цей портфель постійно перебуває при президенті, але потрапляє на камеру рідко.

"Є такі валізи, без яких не обходиться жодна поїздка Путіна", - пишуть кремлівські кореспонденти РИА "Новости" в Telegram.

В іншому ролику Путін виходить із зустрічі в Пекіні з морськими офіцерами, знову знятими в декількох кроках від Путіна, який посміхається, спускаючись по сходах.

У президента США теж є такий пристрій. У сумці зберігаються коди, які президент використовує для підтвердження справжності наказу про запуск ядерних ракет, якщо його не буде в Білому домі.

Ядерний чемоданчик - що це

По суті, портфель є засобом захищеного зв'язку, яке з'єднує президента з вищим військовим керівництвом, а потім з ракетними військами через надсекретну електронну командно-вимірювальну мережу "Казбек", яка підтримує іншу систему, відому як "Кавказ".

Ядерний портфель є і у міністра оборони Росії, нині Сергія Шойгу. Можливо, він є і у начальника Генерального штабу Валерія Герасимова.

На кадрах, показаних російським телеканалом "Зірка" в 2019 році, був показаний один з портфелів з безліччю кнопок.

У секції під назвою "команда "знаходяться дві кнопки: Біла "пуск" та червона "скасування". За даними "Зірки", кейс активується спеціальною флеш-картою.

Одна з ядерних валізок, яким користувався колишній президент Росії Борис Єльцин, виставлений в музеї Єльцина в Єкатеринбурзі.

Ядерні загрози - останні новини

Війна в Україні призвела до зростання напруженості між Москвою і Вашингтоном до найвищого рівня з часів кубинської ракетної кризи 1962 року, тоді як Китай прагне зміцнити свій ядерний арсенал, щоб відповідати своєму статусу нової наддержави.

У вівторок російський парламент зробив перший крок до скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, а його головний законодавець попередив США, що Москва може і зовсім відмовитися від цього Договору.

Вас також можуть зацікавити новини: